EnergiWatch

Siemens Gamesa jubler over patentnederlag

USA's handelskommission traf den rette beslutning, konstaterer mølleproducenten, der nu vil afvente afgørelsen på sit kontrasøgsmål mod GE.

Foto: Siemens Gamesa/Marina Pacheco

På papiret gik afgørelsen Siemens Gamesa imod. Da USA's internationale handelskommission (USITC) tirsdag annoncerede sit facit fra sagen om overtrædelse af GE's intellektuelle rettigheder, var det, at den europæiske mølleproducenten havde forbrudt sig mod amerikanernes patent. Samt med et importforbud for de møller, der gør sig skyldig i patentbruddet.

Men som EnergiWatch beskrev, var nederlagets åg til at overse for Siemens Gamesa. For mens den ene overtrædelse, GE mente fandt sted, allerede blev afvist i efteråret, fik amerikanerne kun medhold i seks af sine ankepunkter om den såkaldte low voltage ride through-teknologi og ikke tre øvrige. Hvilket betyder, at kun nye møller med en gammel version af den bagvedlæggende software omfattes.

Derfor ser Siemens Gamesa snarere afgørelsen som en sejr end som et nederlag. For eftersom den gamle software kun anvendes på møller fra før 2021 – og levering af bl.a. reservedele til disse møller tillige er undtaget det amerikanske importforbud – vil det have yderst begrænset betydning for den fremtidige forretning i USA.

"ITS traf den rette beslutning i at understøtte en fair og lovlig konkurrence på det amerikanske marked," konstaterer producentens nordamerikanske landvindchef, Shannon Sturgil, i en skriftlig kommentar til EnergiWatch.

"Vi genbekræfter vores faste overbevisning om, at ingen features eller funktionaliteter, selskabet har markedsført, bryder nogen tredjeparts valide rettigheder om intellektuel ejendomsret."

Muligvis kan GE's sejr faktisk ende som en decideret pyrrhussejr for amerikanerne. For Siemens Gamesa har i løbet af sagen indgivet modsøgsmål om patentbrud mod amerikanerne. En praksis der også blev set f.eks. i GE's tidligere patentsag mod Vestas.

Ifølge Siemens Gamesa har GE således forbrudt sig mod et af selskabets patenter i sin havvindteknologi. En sag afgørelsen fra USITC ikke rokker ved. Den er sat til at gå for retten i Bosten til april.

Praksissen med søgsmål og modsøgsmål er i øvrigt ikke unik for denne sag. Noget tilsvarende gjorde sig f.eks. gældende, efter GE i 2017 anklagede Vestas for at forbryde sig mod samme patent. Den sag endte dog – som tilfældet har været i en række lignende sager, GE historisk har anlagt om patentet – med et forlig til amerikanernes gunst.

GE vinder patentsag over Siemens Gamesa

Siemens Gamesa hævder halv sejr over GE

Siemens Gamesa lægger sag an mod GE

GE vil blokere Siemens Gamesa fra det amerikanske marked

Vestas indgår forlig med GE

Amerikansk advokat: Vestas bruger "atombombe"-taktik i retssag mod General Electric

 Vestas sagsøgt for patentbrud af GE i USA: Agter at bekæmpe klage

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs