EnergiWatch

European Energy forventer nordjysk testpark for havmøller i 2024

Efter mere end 11 år og to ejerskifter er der endelige fremdrift for testhavmølleparken øst for Frederikshavn, hvor miljøkonsekvensrapporten nu er sendt i myndighedshøring.

Foto: Energiby Frederikshavn/PR

Om to års tid kan den kommende generations havmøller formentlig blive testet i deres rette milieu. For efter mange års tilløb er der nu fremskred i testparken øst for Frederikshavn, der skal bestå af fem havmøller med en samlet kapacitet på op til 72 MW – og med en tilladt tiphøjde på 265 meter for tre af møllernes vedkommende, mens de øvrige to må være 200 meter.

Miljøkonsekvensrapporten for projektet blev således sendt i myndighedshøring i mandags. Det bekræfter udvikleren bag projektet, European Energy.

"Vi går nu ind i den afsluttende fase for vores forberedende arbejde med miljøkonsekvensrapporten for havvindmøllerne ved Frederikshavn, og vi ser frem til at sende materialet i offentlig høring senere i år," siger adm. direktør Knud Erik Andersen.

"Vi synes, at det er et spændende projekt, som giver mulighed for at teste nogle af de nyeste havvindmøller ud for Frederikshavn. Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med kommunen om at få havvindmøllerne rejst, og vi ser frem til at komme helt i mål i løbet af 2024."

Tilladelse fra 2010

At kystnære havmølleprojekter har et endog meget langt tilløb, er blevet demonstreret igen og igen. Projekter som Mejlflak, Omø Syd og Jammerland Bugt har alle været undervejs i mange år. Så længe at førstnævnte i slutningen af sidste år blev droppet fordi den størrelse møller, der var givet tilladelse til, nåede at blive overhalet så meget af den teknologiske udvikling, at de ville være vanskelige alene at opstøve.

Det bliver altså ikke tilfældet i Frederikshavn, hvor et stort flertal i byrådet i 2018 gav European Energy tilladelse til at gå videre med projektet med de op til 275 meter høje møller.

Dog har projektet eksisteret længere end velnok noget andet kystnært projekt. Faktisk gav Energistyrelsen allerede en tilladelse til testcenteret i 2010. Dengang dog ikke til European men til Dong Energy – det nuværende Ørsted – der planlagde at teste Vestas' planlagte havmølle, V164, på området.

Den politiske beslutning om at etablere testcenteret Østerild senere samme år fik imidlertid Ørsted til at rykke testmøllerne til Thy i stedet. Mens licensen i 2012 blev afhændet til det franske energiselskab EDF, der på daværende tidspunkt var engageret i udviklingen af sin egen havmølle, Haliade 6 MW.

Den udvikling var imidlertid ophørt igen i 2016, da franskmændenes licens ophørte og derfor ikke blev gensøgt. I stedet blev den året efter samlet op af European Energy, der nu fem år senere er klar til at tage næste skridt.

Lilleholt velsigner kystnære havvindmøller

Frederikshavn nikker ja til European Energys havmøller

Frederikshavn siger god for kystnære havvindmøller

EDF: Uvist hvad nordjysk testsite skal bruges til

Dong sælger test-licens ved Frederikshavn

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs