EUDP i tal: 13 år med tilskud, særpuljer og konkurser

Siden 2008 har Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), der ligger under Energistyrelsen, støttet mere end 1100 projekter med mere end 5 mia. kr. Men hvordan er pengene brugt, og hvilke virksomheder får glæde af dem?
Fra sine kontorer på Kalvebod Brygge arbejder Energistyrelsen, som er ansvarlige for EUDP. | Foto: PR
Fra sine kontorer på Kalvebod Brygge arbejder Energistyrelsen, som er ansvarlige for EUDP. | Foto: PR
AF ANDREAS BUNDGAARD HANSEN, ENERGIWATCH OG CASPER NØRREGAARD, CLEANTECHWATCH

CleantechWatch og EnergiWatch sætter i fællesskab fokus på EUDP-puljens midler, der har til formål at understøtte den grønne omstilling af energisektoren.

Puljen er blevet større, fokusområderne har ændret sig og bestyrelsen har nu udpeget mere end 1100 projekter, der har gjort sig fortjent til EUDP-støtte.

Men hvordan ser tallene egentlig ud?

EUDP-puljen er mere end tredoblet siden 2008 

Rent størrelsesmæssigt oplever puljen netop nu kronede dage. Dens samlede størrelse er mere end tredoblet siden begyndelses i 2008, og med undtagelse af et markant dyk i 2015/2016, er det stort set kun gået én vej for EUDP – opad. Men vækstrejsen ser ud til at opleve endnu et knæk nu, hvor EUDP står til en nedskæring næste år.

"Af en eller anden helt besynderligt årsag er vi blevet skåret ned med 20 pct. i 2022," siger EUDP's bestyrelsesformand, Anne Grete Holmsgaard.

EUDP har skiftet fokus gennem årene 

Mens puljen gradvist har vokset sig større, har også bestyrelsens prioritering af midlerne gennemgået en transformation. Skiftet har ført energieffektivisering frem i lyset, mens sol- og brintteknologi må se sig sat bagerst i køen.

Med helt nye kategorier i anden runde af fordeling i 2021, ser det nu ud til, at kriterier og fokusområder går igennem endnu en metamorfose.

"Vi prøver at holde os ajour med, hvad der sker på området, og om der er noget vi kan skubbe på for, men i sidste ende så handler det om, hvorvidt der er nogen, der laver gode nok ansøgninger," siger Anne Grete Holmsgaard.

12 pct. af EUDP-støttede virksomheder går konkurs

At 12 procent af virksomhederne, der har modtaget EUDP-støtte gennem tiderne er gået konkurs den dag i, betyder at mere end 200 mio. kr. er blevet kastet efter projekter, der ikke nødvendigvis har givet den ønskede eller fornødne effekt hos virksomhederne.

Ifølge Anne Grete Holmsgaard er det en svær balancegang for EUDP's bestyrelse at balancere mellem sikkerhed og risikovillighed.

"Det er klart, at vi skal finde en balance for, hvor grænsen går i forhold til at satse på projekter, som er nytænkende, men samtidigt også realistiske," siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også