Analytiker: Ordretørke hos Vestas er en smule bekymrende - men højsæson venter

Vestas kommer til at halte efter de foregående to år i forhold til ordreindgangen, vurder analysechef i Jyske Bank, der mener, at det giver anledning til lidt bekymring, at mølleproducenten ikke har annonceret nogen ordrer for fjerde kvartal.
Foto: Thomas Mukoya/REUTERS / X90150
Foto: Thomas Mukoya/REUTERS / X90150
AF MARKETWIRE

Mere end to måneders ordretørke hos Vestas giver anledning til en smule bekymring, vurderer Jyske Bank, der dog stadig ser mulighed for, at vindmøllekoncernen får endnu et pænt kvartal på ordrefronten.

Facit efter de første tre kvartaler er, at Vestas har hentet ordrer på sammenlagt 11.033 megawatt, MW i år. Siden har Vestas ikke annonceret nye kontrakter.

Og det er selvfølgelig ikke et godt signal, konstaterer Janne Vincent Kjær, analysechef i Jyske Bank, der peger på, at konkurrenten Nordex så sent som fredag har vundet en ganske stor ordre i USA på 300 MW.

"Det giver selvfølgelig anledning til lidt bekymring, og det er i hvert fald værd at holde øje med. Når det så er sagt, så er december den klart største måned, hvor det plejer at vælte ind med ordrer. Sidste år udgjorde det omkring 84 pct. af ordreindgangen i fjerde kvartal, så der er stadigvæk mulighed for, at der kommer pænt med ordrer," siger Janne Vincent Kjær til MarketWire.

Hun estimerer, at Vestas når en ordreindgang på 4800 MW i fjerde kvartal, hvilket vil bringe den samlede ordreindgang op på lige over 15.800 MW i år.

Det vil i givet fald være en tilbagegang fra de seneste to år, der dog også har været særligt stærke på den front. Her hentede Vestas sammenlagt ordrer på 17.249 MW i 2020 og 17.877 MW i 2019.

Ordrer kommer sent i klumper

Endnu er det dog alt for tidligt at konkludere på, hvor mange ordrer Vestas ender med at få i hus.

"Vi ved, at ordrerne ofte kommer i klumper mellem jul og nytår, og at december er en meget stor måned. Vestas henter normalvis ikke så mange ordrer i oktober og november. I gennemsnit er det vel i størrelsesordenen 7-800 megawatt i snit de seneste fem år i oktober og november, så det er i december, at de skal ud og hente ordrerne. De har også hævet priserne, så det bliver spændende at se, hvilken effekt det får."

I 2020 hentede Vestas 608 MW i oktober og november, svarende til bare 16 pct. af den annoncerede ordreindgang i fjerde kvartal. Medregnes de uannoncerede ordrer var det endda bare 11 pct. af Vestas' samlede ordreindgang i fjerde kvartal 2020, som blev offentliggjort i oktober og november.

Og sammenligner man med tredje kvartal i år er det også et faktum, at Vestas havde særligt travlt mod slutningen af perioden. Juli og august i år kastede annoncerede ordrer på 444 MW af sig. September gav 2723 megawatt, eller 86 pct. af den samlede ordreindgang. Alene den sidste uge i september annoncerede Vestas endda ordrer på samlet 1576 megawatt, svarende til 50 pct. af kvartalets ordreindgang.

"Når vi tænker tilbage på tredje kvartal, så så vi også forsinkelser i beslutningsprocessen, simpelthen fordi Vestas var nødt til at gå tilbage til kunderne og bede om højere priser. Det gjorde selvfølgelig, at forhandlingerne trak ud, og man kan jo ikke afvise, at vi ser noget af det samme i øjeblikket. Men dermed ikke sagt, at Vestas ikke kan nå det, og derfor synes jeg også, at det er for tidligt at konkludere noget endeligt på nuværende tidspunkt," siger Janne Vincent Kjær.

Næsten alle systemer kører igen hos Vestas efter hackerangreb

Vestas lancerer ny Enventus-mølle på op til 7,2 MW 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også