EnergiWatch

Analytiker: Thor-projekt er vigtigt for Ørsted men ikke livsnødvendigt

"Det er vigtigt for dem, at de får flere projekter i pipeline fremadrettet - også for at kunne leve op til de mål de har sat frem mod 2030," siger Sydbanks aktieanalytiker.

Foto: Ørsted

Ørsted har udsigt til en neglebidder af rang, når Energistyrelsen onsdag skal trække lod om, hvem der får lov at opføre den op mod 1000 megawatt store havvindmøllepark Thor.

Den danske energikæmpe er nemlig blandt det ukendte antal af selskaber, der har budt ind på projektet med den lavest mulige elpris på 0,01 øre per kilowatt-time. Det betyder at selskaberne ikke vurderer, at de får brug for statsstøtte til at opføre projektet, og derfor skal der nu trækkes lod.

Thor-projektet er det første af tre planlagte vindmølleparker, der skal opføres i Danmark frem mod 2030, og der er tale om en stor og vigtig kontrakt i et meget attraktivt område, vurderer Sydbanks aktieanalytiker Per Fogh.

"Det er vigtigt for dem, at de får flere projekter i pipeline fremadrettet - også for at kunne leve op til de mål de har sat frem mod 2030. Thor er et attraktivt projekt, der ligger vindmæssigt perfekt. Det viser buddene til minimumsprisen også," siger Per Fogh til Marketwire.

Skulle Ørsteds navn ikke blive trukket op ad hatten på onsdag, er der dog ikke tale om nogen katastrofe, lyder det fra Sydbank-analytikeren.

"Jeg vil ikke sige, at det vil være kritisk, og at de ikke når deres målsætninger, hvis ikke de vinder. Med alle de udbud, der kommer i de kommende år, skal Ørsted nok vinde deres del. Det, at det er på Ørsted hjemmemarked, gør nok, at de er gået ekstra langt for at være konkurrencedygtige og stå stærkt. At det så ender i en lodtrækning, så er det ude af Ørsteds hænder, og de har gjort, hvad de kunne," siger Per Fogh.

Ukendt konkurrence

Ørsted har bekræftet selskabets deltagelse i lodtrækningen, og det samme har svenske Vattenfall over for Dagbladet Børsen.

Derudover vides det ikke, hvor mange af de selskaber, som i starten af året blev forhåndsgodkendt til budrunden, der har kunnet matche minimumsprisen.

Udover Ørsted er der modtaget bud fra et konsortium bestående af SSE Renewables sammen med danske CIP og Andel, Eneco Wind sammen med European Energy, Totalenergies sammen med Iberdrola, RWE og slutteligt Vattenfall.

Ifølge Per Fogh er det umuligt at spå om, hvor mange af budgiverne, der er gået videre til lodtrækningen.

Der er tale om et meget attraktivt projekt, så der kan sagtens være mere end de to selskaber," siger han.

Dansk havvinds topscorer er klar til at udbygge føringen

Ørsted er med i lotteriet om Thor

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs