EnergiWatch

Tidligere hackerangreb har kostet virksomheder milliarder

Vestas risikerer et stort indhug i indtjeningen, hvis man sammenligner med tidligere tilfælde. For flere danske virksomheder har set omkostningerne løbe i vejret i forbindelse hackerangreb.

Foto: vestas

Vestas blev i weekenden ramt af et hackerangreb, der påvirket dele af selskabets it-systemer og har kompromitteret data. Det er langt fra første gang, at en dansk virksomhed bliver udsat for hackerangreb, og det kan hurtigt få store omkostninger.

Vestas har foruden en kortfattet opdatering mandag morgen ikke meldt noget ud om angrebets præcise omfang, og det er derfor svært at spå om, hvad omkostningerne i sidste ende løber op i, hvis man også medregner eventuelle produktionsforsinkelser.

Der er da også et stort spænd i omkostningerne, når man ser på tidligere angreb.

Værst gik det ud over Mærsk, der i juni 2017 blev ramt af et omfattende hackerangreb. Det samlede skøn lød i årsrapporten for 2017 på, at det havde en negativ effekt på indtjeningen på 250-300 mio. dollar - svarende til mellem 1,6 og 1,9 mia. kr.

Som følge af angrebet var Mærsk nødsaget til at lukke 75 havneterminaler i et døgn, og der gik flere dage, før driften igen var oppe at køre.

Servicekæmpen ISS måtte i februar lukke ned for store dele af selskabets it-systemer efter at være blevet ramt af et malware-angreb. Efterfølgende viste omfanget sig større end først antaget, og det blev i årsrapporten 2020 opgjort til at have kostet selskabet 887 mio. kr. - herunder 365 mio. kr. i nedskrivninger på it-systemerne.

Også høreapparatproducenten Demant har haft ubudne gæster på sine servere, da selskabet i september 2019 blev udsat for et såkaldt ransomware-angreb, hvor it-kriminelle låser systemer og kræver penge for at genåbne dem.

Det forsinkede blandt andet udrulningen af selskabets produkter og blev i sidste ende opgjort til at have haft en negativt effekt på indtjeningen (EBIT) på 550 mio. kr. i 2019 med yderligere effekter i 2020 på 100 til 150 mio. kr.

Vestas-aktien er mandag ikke videre påvirket af weekendens angreb. Den ligger ved 10-tiden med et fald på 1,2 pct. i 222,10 kr.

Hackerangreb har ramt interne Vestas-systemer

Vestas ramt af hackerangreb 

Mere fra EnergiWatch

EnergiWatch er tilbage på fredag

I anledning af Kristi himmelfart holder EnergiWatch lukket i morgen, torsdag den 26. maj. Vi er tilbage med to nyhedsbreve og dugfriske nyheder fra energibranchen allerede på fredag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs