EnergiWatch

Amerikansk havpark udstikker ordre på knap 10 milliarder

Europæisk konsortium sikrer sig balance of plant-ordre på Dominion Energys 2,6 GW store havmølleprojekt.

Foto: Ørsted

Med en kontraktværdi på 1,3 mia. dollar (9,7 mia. kr.) har Deme Group og Prysmian har modtaget den velnok største ordre hidtil i USA's havvindsektor.

Konsortiet bestående af den belgiske entreprenør og den italienske kabelproducent har sikret sig opgaven med at stå for næsten den samlede pakke på Dominion Energys havmølleprojekt i Virginia, der ikke har med selve hovedkomponenterne at gøre. Det vil sige dels transport og installation af fundamenter og transformerstation, dels levering og installering af eksport- og inter array-kabler på det 2,6 GW store kompleks.

Det annoncerer Prysmian.

Kabelproducenten skal levere samlet 880 kilometer kabel til USA's største havvindprojekt. Dels omkring 560 km eksportkabel, hvor der skal udlægges tre 220 kV HVAC-kabler til projektets tre faser, dels 320 km 66 kV-kabel til at forbinde de 176 møller. Samlet en ordre med en værdi på omkring 630 mio. kr. (4,7 mia. kr.).

"Hos Prysmian Group betragter vi USA som værende central i vores vækststrategi, og det fornyede engagement, Biden-regeringen har lagt i udviklingen af infrastruktur til at understøtte energiomstillingen, er noget virkelig positivt," siger adm. direktør for Prysmian, Valerio Battista, der for en måned siden fik kabelkontrakten på knap 1,5 mia. kr. til Vineyard Wind og i sommer hentede 6,7 mia. på 525 kV-projektet SOO Green.

"Efter tildelingen på Vineyards undersøiske projekt og HVDC-forbindelsen SOO Green, udgør Dominion Energy-projektet en yderligere bekræftelse af vores store rolle i at hjælpe vores kunder med at opnå deres mål."

I forbindelse med sommerens tildeling af kontrakten på det store kabelprojekt SOO Green i Midtvesten annoncerede Prysmian en udbygning af sin amerikanske kabelfabrik i South Carolina. Det er dog ikke her, kablerne til Virginias kommende havmøllepark skal laves. Eksportkablerne bliver derimod bygget på selskabets fabrikker i Italien og Finland, mens array-kablerne rulles ud fra den tyske fabrik i Nordenham.

Belgisk BOP

Hvilke fartøjer, Deme Group vil anvende til sin 900 dollar (5,8 mia. kr.) store del af opgaven, er ikke udmeldt. Foreløbigt har belgierne dog ikke taget beslutning om at bygge nogle Jones Act-kompatible skibe, og med Dominion Energys tidsplan om en park i 2026, er det formentlig godt og vel sent nu. En oplagt løsning vil være at hyre amerikanske feeder-fartøjer ind, som Deme f.eks. har gjort det på Vineyard Wind.

I første omgang glæder belgierne sig over den massive balance of plant-kontrakt, der omfatter transport og installation af de tre transformerstationer, monopæle og TP'ere samt kabler og efterfølgende skuresikring.

"Vi er ekstremt stolte over at spille en så betydelig rolle i dette dynamiske og voksende amerikanske marked," siger adm. direktør Luc Vandenbulcke, der supplereres af Deme Offshore's amerikanske landechef, Sid Florey.

"Denne betydelige kontrakt vil gøre os i stand til yderligere at udbygge vores amerikanske aftryk i samarbejde med nøglepartnere og den lokale leverandørkæde for at skabe jobs."

Det er endnu ikke annonceret, hvem der skal levere fundamenterne til det store projekt. På den lille optakt – Dominion og Ørsteds 12 MW-demonstrationsprojekt i Virginia – blev de dog leveret af tyske EEW. Omvendt mangler der blot en endelig investeringsbeslutning på projektet, før Siemens Gamesa kan underskrive den endelige kontrakt på levering af sine 14 MW-havmøller til projektet.

Installationen af møllerne er ikke inkluderet i det belgisk/italienske konsoritums BOP-kontrakt. Dominion Energy er således selv i gang netop nu med at få bygget USA's første Jones Act-kompatible installationsfartøj.

Prysmian lander amerikansk milliardkontrakt fra CIP og Siemens

Siemens Gamesa vil bruge milliard på fabrik i USA

Mere fra EnergiWatch

Frankrig nationaliserer EDF

"Vi har brug for fuld kontrol over produktionen og energifremtiden", siger premierminister, der bekræfter plan om at opkøbe den resterende del af det franske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs