EnergiWatch

Jorden skrider under Vestas' afrikanske prestigeprojekt

Tildelingen af grunden under Lake Turkana-parken var ulovlig, fastslår en domstol i Kenya, der kræver bod og bedring men afviser at afskaffe, annullere, opløse, tilbagetrække, ophæve, tilbagerulle og slå projektet ned.

Foto: IFU

En af Afrikas største vindmølleparker er opført ulovligt. En domstol i Kenya har afgjort, at den grund Lake Turkana-parken er opstillet på, blev tildelt på uretmæssigt grundlag.

Det skriver Danwatch, der også offentliggør domsafgivelsen, der daterer sig til den 19. oktober.

"De områder, der er udstedt til (Lake Turkana Wind Power, red.) er uregelmæssige og ulovlige," lyder det i afgørelsen.

Et år før annullering

Sagen blev anlagt i oktober 2014 på vegne af en række lokale beboere i den nordlige region Marsabit, hvor 365 – ifølge Danwatch – "gigantiske vindmøller" spreder sig over et areal på 160 kvadratkilometer.

Nu er giganter naturligvis et spørgsmål om synsvinkel. Projektet, der har den danske udviklingsfond IFU og Vestas som medejere, består af V52-850 KW'ere med en navhøjde på 45 meter. Til gengæld fastslår de tre kenyanske dommere, at de lokale og nationale myndigheder uden formildende omstændigheder har sat kikkerten for det blinde øje i tildelingen af jordlodderne under parken.

Kenyas regering havde således ikke nedsat den komité, der var lovmæssigt påkrævet til at tage stilling til udstykning af fællesejet grund til private. I stedet overlod regionsregeringen i Marsabit det til en byplanlægningskomité. Men det var der ikke bemyndigelse til, så derfor skal området ret beset atter overgå til fælleseje, konstateres det.

Dog med et betydeligt men:

"Vi skal dog give (de tiltalte myndigheder) en periode på ét år til stringent at følge den fastlagte proces for udstykning, og hvis det fejler, vil tildelingen automatisk forblive annulleret, og det berørte land vil returnere til fælleseje," står der i afgørelsen.

Burde gøre forarbejde bedre

Om projektmageren skriver dommerne, at når landets øverste myndigheder har godkendt projektet og forsikret om, at det var et led i Kenyas udviklingsprogram Vision 2030, så "må det have opmuntret (udvikleren) til at implementere projektet med uforligelig begejstring". Samt at de lokale og nationale myndigheder "er at bebrejde for den efterfølgende katastrofe".

Det betyder dog ikke, at projektmageren helt klarer frisag.

"(Lake Turkana Wind Power) bør ikke tillades at slippe uden nogen skyld. Som en investor i et projekt til milliarder af shillings, burde de have foretaget en nøje og idiotsikker due diligence," lyder det i afgørelsen.

Foreløbig får det dog ikke den konsekvens, anklagerne anglede efter: en ophævelse – nullification – af projektet. I afgørelsen bemærker dommerne, at de har været såvel i Oxfords, Cambridges og Merrian-Websters onlineordbøger for at finde ud af, hvad der helt præcis forstås med dette. Og det har ikke overbevist dem.

"Det fremstår som om, at anklagerne ønsker, at retten skal annullere, afskaffe, sløjfe, opløse, tilbagetrække, rulle projektet tilbage eller slå det ned. De ønsker, at projektet skal udslettes og nedlægges. Retten er ikke tilbøjelig til at imødekomme denne bøn af mindst to grunde," lyder det i afgørelsen.

Den ene grund er, at "retten ikke er overbevist om, at projektet er i stand til at blive sløjfet, opløst, ophævet, rullet tilbage, knust eller fraflyttet," uden at det betyder en decideret nedrivning. Noget som anklagerne ikke har efterspurgt, bemærkes det. Den anden at "det anfægtede projekt allerede er fuldført og leverer en betydelig andel af det nationale elbehov".

Vurderer dommen

Mens myndighederne nu skal genstarte udstykningsprocessen på lovlig vis, har projektudvikleren ikke sit næste træk. F.eks. om afgørelsen skal appelleres.

"Vi er stadig i gang med at vurdere dommen og er derfor ikke klar til at beslutte de næste skridt," skriver adm. direktør i Lake Turkana Wind Power, Phylip Leferink, til Danwatch.

Foreløbig fortsætter parken da altså også med at være i drift. Det har den været siden oktober 2018, om end det oprindeligt var planen, at det skulle være sket halvandet år tidligere – eller helt oprindeligt skulle det være sket i 2014. Men i første omgang trak udviklingsprocessen i langdrag, indtil Verdensbanken i 2012 trak sig fra projektet. Mens den seneste forsinkelse skyldtes problemer med at opføre transmissionslinjen.

Det sidste var også årsagen til, at Vestas fortsat ejer 12,5 pct. af Lake Turkana. Efter igennem længere tid at have forsøgt at afhænde sin andel, trak Google sig i 2019 fra et planlagte køb, ifølge vindmølleproducenten på grund primært på grund af forsinkelserne.

Google ude af Vestas' prestigeprojekt

Prestigeprojekt i Kenya indviet – men Vestas venter på Google

Vestas-installeret vindpark i Kenya er begyndt at levere strøm

Forsinket Vestas-park klar til september

Nye forsinkelser på elnet bremser Vestas-park

Mere fra EnergiWatch

RWE fordoblede omsætningen i første halvår

Den tyske energikæmpe fik holdt fast i de gode takter gennem årets første to kvartaler og opjusterer for året. Stop for russisk kulimport kommer dog til at give milliardtab, lyder det i regnskabet.

Opec venter lavere olieforbrug

Oliealliancen ser overskud på de globale oliemarkeder og forventer - i modsætning til IEA - et lavere forbrug over den kommende tid.

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs