EnergiWatch

Ørsted-aktien har klaret sig markant værre end konkurrenterne

Siden årets start er Ørsted-aktien faldet mere end 25 pct., og det placerer det danske selskab helt i bunden, når man ser på, hvordan konkurrenterne har klaret sig.

Foto: Ørsted

Modvind får normalt møllerne til at snurre hos Ørsted, men efter et par forrygende år på børsen har modvinden også ramt aktiekursen hos den danske energikæmpe, der i næste uge aflægger regnskab for tredje kvartal.

Siden årets start er Ørsted-aktien faldet mere end 25 pct., og det placerer det danske selskab helt i bunden, når man ser på, hvordan konkurrenterne har klaret sig.

Det har dog heller ikke været en lutter kursfest for de børsnoterede konkurrenter. Spanske Ibedrola er siden nytår faldet 14,1 pct., mens den italienske kæmpe Enel er dykket 12,8 pct.

Lidt bedre er det gået for tyske RWE, der i 2020 overtog hovedparten de grønne aktiviteter fra Eon. Her er aktien faldet 2,6 pct.

Bedst blandt de store konkurrenter inden for grøn energi er portugisiske EDP Renewables, hvor moderselskabet EDP's grønne aktiviteter er samlet, det selskab, hvor aktien har præsteret bedst i år. Her kan man notere sig et plus på 5,4 pct. over året.

Høj pris og dårlige nyheder

At Ørsted ligger væsentligt lavere skyldes i høj grad et markant kurshop frem mod årsskiftet, mens et par kedelige nyheder i starten af året også tog en luns af kursen. Det forklarer Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank.

"Det er værd at have med, at Ørsted sluttede sidste år i absolut topniveau efter at være steget omkring 80 pct. Især i fjerde kvartal var der voldsomme kursstigninger. Dermed ikke sagt, at der ikke har været ting, der har været med til at trække kursen ned," siger Per Fogh, der også peger på, at der efter sidste års positive fokus på grønne aktier er sket et skifte mod de lidt billigere aktier, der ikke formåede at ride med på den coronarelaterede fremgang.

Derudover bød årets første måneder også på en række tabte budrunder for Ørsteds vedkommende, der bidrog til spekulationerne om, hvorvidt det danske selskab stadig kunne fastholde sin markedsledende position inden for grøn energi.

"Vi så, at Ørsted ikke rigtig formåede at vinde en del af de udbud, der var i årets start. Det snakkede lidt ind i, hvorvidt Ørsted nu var konkurrencedygtige med den stigende konkurrence fra de store olieselskaber, der vil ind på markedet," siger Per Fogh.

Samtidig blev Ørsted - sammen med resten af vindselskaberne - ramt af unormalt lave vindhastigheder, som fik Ørsted til at nedpræcisere forventningerne til den lave ende af intervallet.

Fortsat i den stærke del af feltet

Selvom Ørsted-aktien ikke har kunne formå at fastholde sit momentum fra sidste år, er det stadig en stærk aktie, vurderer Per Fogh, der fortsat ser Ørsted som markedsledende.

"Jeg ser dem helt sikkert stadig i den stærke ende af feltet. De er stadig markedsledende, og det forventer jeg at de bliver ved med. Jeg forventer også - med den voldsomme udbygning i Europa, USA og snart Asien - at Ørsted kommer til at tage en stor bid af det," siger Sydbank-analytikeren.

Han har fortsat anbefalingen "køb" - ligesom 14 af de i alt 31 analytikere, der figurerer på Bloombergs opgørelse. Her har ti analytikere en "hold"-anbefaling, mens syv anbefaler "sælg".

Foruden de mere klassiske konkurrenter inden for grøn energi, har en række oliekæmper som Shell også meldt sig på banen med fyldte tegnebøger og villighed til at acceptere lavere afkast. Det har presset Ørsted på en række udbud, men Per Fogh venter, at det på længere sigt vil normalisere sig.

"Vi har set oliekæmperne komme ind med rigtig meget kapital og have rigtig stor villighed, men jeg venter, at det er relativt kortvarigt, indtil de har fået den andel, de gerne vil have. Så begynder de at se mere på afkast end rene gigawatt," siger han.

Ifølge Per Fogh står Ørsted stadig i en god position i forhold til den stigende konkurrence, da de har en stærk portefølje og pipeline af projekter:

"Selvfølgelig skal der stadig vindes projekter, men det har de også vist, at de kan."

Nyindviet havmølle bryder i brand på Ørsted-park

Ørsteds klimamål får videnskabelig certificering 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs