EnergiWatch

Siemens Gamesa relancerer 5.X-platform

Mølleproducentens hjørnesten i den nyligt udskudte genopretning af landvinddivisionen opgraderes til nu formelt at være samme størrelse som ved debutordren i 2019.

Foto: PR Siemens Gamesa/Marina Pacheco

For Siemens Gamesa har 5.X-platformen foreløbigt været lidt en ambivalent størrelse.

Den store landmølle er gentagne gange fremhævet af topchef Andreas Nauen som den "hjørnesten", der langt om længe skulle genrejse den tabsgivende landvinddivision, der var hovedårsagen bag sidste års fyring af forgængeren Markus Tacke. Sammen med, naturligvis, en bedre projekteksekvering efter flere kostbare forsinkelser.

Trods visse udfordringer med at sætte prototyper op inden for planlagt tid, så det da også længe godt ud. Selve teknologien i møllen – der var udlagt som kærlighedsbarnet af den ellers ikke altid friktionsfri fusion mellem Siemens Wind Power og Gamesa – fik producentens ingeniører til at ranke ryggen i stolthed. Mens salget kom flyvende fra start med ordrer på den første gigawatt inden for ti måneder efter lanceringen.

Succeshistorien fik imidlertid et knæk i juli. Her blev forventningerne for året skruet ned til i bedste fald en ebit-margin på 0, mens landvind nu forventes fortsat at være en underskudsforretning frem til 2023. Om end de rekordhøje råvarepriser i høj grad fik skylden, måtte producenten også erkende, at øgede omkostninger til opskalering af 5.X-platformen medvirkede til en hensættelse til "besværlige kontrakter" på 1,7 mia. kr.

Således slået noget tilbage til start går Siemens Gamesa nu i offensiven. Tirsdag annonceres således en opgradering af 5.X-platformen til nu at bestå af de to møller SG 6.6-155 og SG 6.6-170.

"Modtagelsen af Siemens Gamesas 5.X-platform har vist, at det er en konkurrencedygtig teknologi, der leverer en attraktiv levetidsomkostning (LCOE) for vores kunder. Teknologi som denne hjælper Siemens Gamesa med at åbne for vindens fulde potentiale ved at øge effekten i vores møller og levere flere banebrydende løsninger i landvind-sektoren," fastslår adm. direktør for landvind, Lars Bondo Krogsgaard, i en meddelelse.

Prototyper i testfase

Producenten meddeler, at møllerne dog også kan fås i lavere konfigurationer. Fremover vil 5.X-platformen således kunne fås i spændvidden fra 5.8 til 6.6 MW.

Eller med andre ord er der ikke den store ambivalens i 5.X'erens størrelse. For den fås nu i præcis de samme størrelser som ved lanceringen for to år siden. Lige som den fortsat lystrer navnet 5.X og altså ikke 6.X.

Ja, faktisk var den allerførste ordre, Siemens Gamesa modtog på platformen, på 6,6 MW-versionen, da Arise i december 2019 bestilte 35 eksemplarer til Skaftåsen-projektet på 235 MW. Et projekt der forventes i drift inden udgangen af 2021, hvilket samtidig gør den svenske park til den første til at have installeret møllerne kommercielt.

Foreløbigt er prototyperne på SG 6.6-155 og SG 6.6-170 nu installeret i henholdsvis Alaiz og Høvsøre, hvor de aktuelt er i testfasen, meddeler Siemens Gamesa tirsdag. I den oprindelige tidsplan skulle prototyperne have været sat op henholdsvis i midten af 2020 og i 3. kvartal 2020 – om end de dengang var benævnt som værende 5.8 MW-møller.

Siemens Gamesas første 5X-møller installeres i Sverige

Siemens Gamesa: Vi er langt fra tilfredse

Siemens Gamesa sænker forventninger efter stigende råvarepriser

 

Siemens Gamesa forventer flest salg af ny mølle i +6 MW-version

Siemens Gamesas førstefødte sprænger skalaen

Siemens Gamesa får kontrakt på 6,6MW-landmøller

Siemens Gamesas nye supervåben er forsinket

Ny platform skal vende landvinden for Siemens Gamesa

Siemens Gamesa lancerer 5MW-platform

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs