EnergiWatch

Dansk Industri savner mere fokus på CO2-lagring

I regeringens nye finanslovsudspil når Danmark ikke i mål 70 pct.-målsætningen. Dog ser DI muligheder for forbedringer.

Foto: PR / Dansk Industri

I Regeringens nye finanslovsudspil er der ikke lagt op til nye store investeringer på klimaområdet, som ellers var tilfældet i sidste års udspil.

Det er heller ikke gået ubemærket forbi hos regeringens støttepartier, hvor flere af dem har været ude med kritik af det nye udspil, for ikke at have store ambitioner for den grønne omstilling.

Med det nye udspil vil Danmark mangle at reducere drivhusgas-udledningen med 11,8 mio. ton i 2030.

Hos DI ser man muligheder indenfor CO2-fangst og lagring (CCS), hvor regeringen med fordel kan øge sit fokus for at reducere mankoen på 11,8 mio. ton CO2.

"Skal vi videre, så kan vi jo se på at fange noget mere dansk CO2. Vi har lagt en rapport frem til regeringen, hvor vi bl.a. siger at potentialet for CO2-reduktion er stort," siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

"Der ligger en aftale på området for at gøre noget i Nordsøen for CCS, og det er jo udmærket. Men det er ikke nok. Vi venter derfor på et større strategiudspil fra regeringen, og mulighederne er jo mange for at reducere den her manko der fremgår af finanslovsudspillet på 11,8 mio. ton i 2030. Så her havde vi jo gerne set nogle nye tanker," tilføjer han.

Det forventes at regeringen vil komme med en langsigtede strategi for CO2-fangst og lagring i Danmark senere på året.

DI har selv været ude med en rapport i efteråret 2020, hvori der redegøres for hvordan Danmark, ifølge DI, skal nå 70 pct.-målsætningen. 

Et andet punkt som Troels Ranis fremhæver, er planerne for de danske energiøer, som skal ligge i henholdsvis Nordsøen og Østersøen.

"I sommerferien var vi ude med en melding, om en hurtigere etablering af energiøerne kan give en yderligere CO2-reduktion, i forhold til mankoen i 2030. Så her så vi også gerne at ambitionsniveauet blevet hævet. Fordi vi tror på, at vi kan realisere energiøerne, ikke efter, men i 2030," siger han.

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs