Ørsted-boss ser kæmpe konkurrence om skotsk udbud

Praktisk talt alt, der ånder, har budt. Sådan lyder det fra Mads Nipper om det skotske udbud af havvind, hvor Ørsted ikke ved, om de er købt eller solgt.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF RITZAU FINANS

Vi skal på den anden side af 2021, før Ørsted venter at få svar på, om selskabet har vundet buddet om det skotske vindprojekt Scotwind. Og konkurrencen er hård, så man kan umuligt være sikker.

Det fortæller Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper, i forbindelse med selskabets regnskab for andet kvartal torsdag morgen.

"Der er 74 bud, og praktisk talt alt, der ånder, har budt. Det vil være helt forkert at være meget selvsikker i den situation. Det tror jeg ikke, at der er nogen, der kan være. Det afhænger fuldstændigt af, hvad der bliver de endelige kriterier for valget," siger Mads Nipper til Ritzau Finans.

"I modsætning til England kan man ikke bare betale sig ud af det, da der er loft på. Så der er også en række andre kriterier. Vi har ikke så store skotske aktiviteter som mange af de konkurrenter, vi er oppe imod, men til gengæld har vi - næsten med statsgaranti - den højeste pålidelighed og erfaring med at levere til tiden," lyder det videre fra Ørsted-direktøren.

Større sats på flydende havvind

Ørsted har afgivet bud både selvstændigt og sammen med partnerne Bluefloat og Falck Renewables, hvoraf buddet med partnerne er med flydende havvind. I modsat til traditionelle havvindmøller, der er sat fast i havbunden, er flydende havvindmøller ikke afhængige af optimale bundforhold.

"De to bud, vi har indgivet med Falck Renewables og Bluefloat er fuldt flydende og ikke en hybrid. Noget af det, som vi har budt på selv er en kombination. Så det her - ikke kun Scotwind, men også vores partnerskab i Norge - er helt konkrete beviser på, at vi er seriøse, når det kommer til vores engagement i flydende havvind," siger Mads Nipper.

Det er et område, der har fået stigende interesse de senere år. Mens Ørsted i lang tid forholdt sig afventende, var der pludselig andre takter til selskabets kapitalmarkedsdag i juni. Her lød målsætningen at flydende havvind skulle lanceres på kommerciel skala i 2022-2030.

Det har allerede affødt to nye partnerskaber med Falck Renewables og Bluefloat Energy samt norske Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco.

"Vi er gået fra at observere til at engagere, og det er tiden den rette til nu. Det er første gang, at der kommer noget, som ligner skala på nogen af de udbud, der kommer på havbund. Norge og Skotland er de første eksempler, og det kan være, at Californien følger efter. Så vi synes, at det er det helt rigtige tidspunkt. Teknologien er stadig meget umoden, men den vil konsolidere sig i de kommende år," siger Mads Nipper.

74 bud på skotsk havvind

Ørsted forventer "markant lavere" resultat fra havvind

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også