EnergiWatch

Bedre priser løfter Arise

Vindudvikleren Arise formåede at frasælge de længe udskudte vindparker Ranasjö og Salsjöhöjden på 242 MW i andet kvartal, hvor højere strømpriser ligeledes gav selskabet luft.

Foto: Arise

Efter et 2020 præget af lave strømpriser og en udtørring af nye projekter, har vindudvikleren Arise igen fået lidt vind i sejlene i andet kvartal 2021.

De røde tal på bundlinjen gik nemlig fra tocifrede til encifrede, da selskabet med en i andet kvartal 2021 kunne lukke bøgerne med et mindre underskud på 6 mio. SEK (4,4 mio. DKK) mod det forgangne års underskud på 27 mio. SEK (19,6 mio. DKK) i andet kvartal.

Resultatet er ligeledes en bedring ift. underskuddet på 10 mio. SEK (7,3 mio. DKK) i første kvartal 2021. Udgifterne gik primært til opførslen af Skaftåsen på 231 MW, men markant højere strømpriser ift. det forgangne år holdt hånden under udgifterne.

Det vigtigste for Arise i andet kvartal var dog salget af smertensbørnene Ranasjö og Salsjöhöjden på 242 MW til The Renewables Infrastructure Group (TRIG) og kapitalfonden Infrared Capital Partners. Arise meddelte ved salget, at det vil have en positiv effekt på indtjeningen i Arise på ca. 140 mio. SEK i alt i årene 2021 til 2024, hvoraf ca. 45 mio. SEK kan tilskrives 3. kvartal 2021.

Salget af de to parker har været længe undervejs, da man oprindelig forventede at have dem afhændet mod afsluttet inden udgangen af 2020. Arise meddelte ligeledes dengang, at der sandsynligvis ikke vil være nogen fortjeneste at hente på Salsjöhöjden, men at man var nødt til at gå videre med det, da nettilslutningen af Ranasjö var betinget af tilslutningen af søsterparken.

Guldgrube i skoven

I det forgangne kvartal valgte adm. direktør Daniel Johansson ligeledes at stoppe og give stafetten videre til Arises nuværende managing director, Per-Erik Eriksson.

I en overgangsfase er det dog stadig Daniel Johansson, som har været adm. direktør siden 2016, der sidder for bordeneden, og i regnskabet erklærer han, at de seneste mange måneders dødvande for Arise er ved at blive brudt.

"Der sker spændende ting i elmarkederne. Priserne er strålende i Sydsverige. Blandt andet Norge har øget overføringen af el til det øvrige Europa, hvilket påvirket strømbalancen. Atomkraftens tilgængelighed har været svag og fire atomreaktorer er i løbet af de seneste års tid blevet taget ud af drift," opremser Daniel Johansson i regnskabet, hvor han ligeledes påpeger, hvor Arises kommende jagtmarker skal findes.

For på trods af at de højere strømpriser er gode nyheder for Arises egen flåde af vindparker og eksisterende projekter i Sverige, har det været trægt med nye projekter.

Det satser direktøren på vil ændre sig med en eksklusiv aftale indgået i juli med Hällefors Tierp Skogar om at opføre vindparker på skovarealer. Her vurderer Arise at potentialet er på mere end 1,5 GW ny vindenergi i det profitable elprisområde 3.

Samtidig oplyser Arise, at man er påbegyndt arbejdet med at afklare mulighederne for at opføre solenergi Storbritannien, mens der arbejdes intensivt i Polen på at sikre solprojekter i partnerskab med lokale aktører.

Arise finder ny topchef i egne rækker

Daniel Johansson stopper som direktør i Arise

Arise frasælger vindparker efter udskydelser 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs