Ørsted-direktør: Stor konkurrence inden for landvind men stort marked

Modsat Ørsteds hovedforretning - offshore - der er præget af relativt få, men meget store spillere, er markedet for landvind og solenergi en anden størrelse.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af ritzau finans

Ørsted skruer op for ambitionerne inden for selskabets onshore-division, hvor målsætningen for installeret kapacitet i forbindelse med onsdagens kapitalmarkedsdag blev løftet til 17,5 gigawatt (GW) inden udgangen af 2030.

I 2021 var der installeret i alt 4,7 GW.

Her ser Ørsted - navnlig i USA, hvor langt størstedelen af onshorekapaciteten er placeret - et marked i stor vækst, men også med stor konkurrence. Sådan lyder det fra Declan Flanagan, der er direktør for Ørsteds onshoredivison.

"Det er helt klart et konkurrencepræget marked, og det har det altid været, men markedet er også vokset rigtig meget. På kapitalmarkedsdagen for to et halv år siden lød prognosen på for det amerikanske marked på 150 GW for vind og sol. I dag er prognosen et 300 GW stort marked," siger Declan Flanagan.

Modsat Ørsteds hovedforretning - offshore - der er præget af relativt få, men meget store spillere, er markedet for landvind og solenergi en anden størrelse.

Her er der flere om buddet, og de mange spillere på markedet kunne umiddelbart indbyde til konsolidering for et selskab som Ørsted. Men her vil det danske energiselskab fortsat satse på projektopkøb frem for virksomhedsopkøb, lyder det.

"Onshore-markedet er ret fragmenteret. Det skyldes delvist lavere etableringsomkostninger, og det regner vi med fortsætter. Vi ser os selv som en opportunistisk opsamler på projektniveau, som vi har været med succes i USA, men ikke på platformniveau," siger fra Declan Flanagan.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også