EnergiWatch

Vestas dumper ud af top tre i USA

Selv om den installerede kapacitet på det amerikanske marked var rekordstor i årets første kvartal, var såvel møller som andelen lille for Vestas, mens en outsider nappede andenpladsen.

Vestas' V100-møller bliver fortsat installeret i USA som i 2015 på South Plains-parken. | Foto: Vestas / PR

I årets første tre måneder blev der opført 2.561 MW vind i USA. Hele 40 pct. mere end samme periode i det ellers rekordstore 2020 og næsten tre gange så meget om der blev installeret i begyndelsen af 2019. Eller med andre ord mere end i noget andet 1. kvartal på det amerikanske marked.

"Disse tal summer sammen til ét ord: Momentum," konstaterer adm. direktør i brancheorganisationen American Clean Power (ACP), Heather Zichal.

Imidlertid har nogle mere momentum end andre.

Forrest i konvojen er vanen tro GE, der installerede 1,1 GW af den samlede kapacitet. Men hvor amerikanerne normalt plejer at kæmpe med Vestas om førstepladsen, har det været helt anderledes i begyndelsen af 2021.

Med blot 362 MW er Vestas ikke blot distanceret af GE med en faktor tre – den danske producent er også røget midlertidigt ud af top tre. For mens Siemens Gamesa som sædvanligt har installeret tredjemest med 460 MW, indtages kvartalets andenplads af Nordex. Den tyske mølleproducent har sat 624 MW.

Foruden selve placeringen som kvartalets næststørste er to aspekter bemærkelsesværdige:

Dels at opgørelser på enkelte kvartaler giver et lidt forsimplet billede; mere end halvdelen af den installerede Nordex-kapacitet er i form af kvartalets største projekt, Duke Energys Frontier II på 355 MW. Den park skulle oprindeligt været taget i drift før årsskiftet og tæller derfor kun med nu på grund af de adskillige udskydelser, coronaen og forlængelsen af safe harbor-reglerne sidste år medførte på det glohede amerikanske marked.

Små og store møller

Dels at Nordex' succes i høj grad kan tilskrives mølleproducentens store møller. Maskinerne på Frontier II-projektet er eksempelvis 4,8 MW'ere fra den tyske producents Delta 4000-serie. Tilsvarende skyldes Siemens Gamesas placering ikke mindst udmøntningen af de ordrer på SG 4.5-145-møllen, der blev hentet ind i 2019.

For markedslederen er det nu som tidligere den meget populære 2 MW-platform, der regerer. Men med en stadig større vægtning med de største af platformens møller som 127'eren og 132'eren på 2,5-2,8 MW. For Vestas var det i kvartalet ligeledes de gamle bestsellere på det amerikanske marked – som V110-2.0'eren – der sikrede de trods alt installerede møller.

Imidlertid er den danske mølleproducents mangel på møller i det efterfølgende segment bekymrende for den kommende tids markedsandele. Sådan lød vurderingen i sidste måned fra Woodmac's analysechef Shashi Barla, der til EnergiWatch slog fast, at Vestas mangler en mølle i USA, efter det forrige år blev besluttet at droppe V138-3.0'eren mindre end et år efter lanceringen.

"V138'eren ville have passet perfekt ind i det segment og havde været en rigtig stærk konkurrent til GE," sagde han dengang.

"Men eftersom Vestas nu ikke er til stede med en mølle, så tager GE hele det segment. Det er det største slag for Vestas på det amerikanske marked."

Analysechef: Vestas kan tabe andele på møllepension

Vestas skuffer men holder fast i forventninger

Siemens Gamesa runder gigawatt med stormølle

Nordex debuterer store møller i USA

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs