EnergiWatch

Vestas har fastholdt topposition i 2020 trods kinesisk avancement

En rapport fra konsulentfirmaet Woodmac sætter igen Vestas i top som verdens største vindmølleproducent.

Foto: vestas

En massiv vækst på vindmarkedet i Kina betød faldende markedsandele på det globale vindmøllemarked i 2020 for Vestas, Siemens Gamesa og GE.

Det viser den årlige rapport om vindindustrien fra konsulentfirmaet Woodmac, som dog igen kroner Vestas som verdens største vindmølleproducent.

Vestas' markedsandel faldt i 2020 til 14,8 pct. fra 17,7 pct. året før, men det var nok til at holde Goldwind stangen, da den største kinesiske leverandør øgede sin andel til 12,8 pct. fra 12,4 pct.

Til gengæld blev GE passeret og rykkede ned på tredjepladsen med en markedsandel på 11,7 pct. mod 14,0 pct. i 2019.

Herefter fulgte kinesiske Envision med en markedsandel på 10,0 pct. mod 9,3 pct. i 2019, mens Siemens Gamesa var nummer fem efter et fald til 8,1 pct. af det globale marked fra 14,9 pct. i 2019.

Herefter er mange af de efterfølgende pladser besat af kinesiske leverandører.

"Kinesiske leverandører dominerer den globale opgørelse og tegner sig for 10 af de 15 første placeringer i den globale rangering for første gang nogensinde som følge af en massiv stigning i aktiviteten på det kinesiske marked før udfasning af feed-in-tariffer på det kinesiske landmøllemarked," skriver Woodmac.

Konsulentfirmaet konstaterer endvidere, at coronapandemien havde begrænset påvirkning på markedet, hvilket det mener demonstrerer styrken i forsyningskæden og industriens modenhed.

Det er højsæson for brancherapporter for 2020 i øjeblikket, og forleden kom vindforeningen GWEC også frem til, at Vestas bibeholdt førerpositionen i 2020, mens Bloomberg New Energy Finance i sin rapport vurderede, at Goldwind installerede mest.

Forskellene skal ses i lyset af, at der i brancherapporterne kan være forskelle i, hvornår leverancerne tælles med i statistikkerne - herunder om møllerne blot skal være leveret til parkerne, eller om de også skal være idriftsat.

Vestas distanceres med længder i 1. kvartal

Ny strid om mølleproducenternes førsteplads

Vestas-chef frygter ikke nyt våbenkapløb: Alle bliver nødt til at tjene penge for at overleve

Mere fra EnergiWatch

Store shippingselskaber spiller på forskellige heste i klimaræset

Der er brint, LNG og ammoniak, og så er der også metanol og LPG – Buddene er mange, når man spørger store spillere som Maersk, Ardmore, Exmar og Shell om deres bud på fremtidens brændstof og teknologier. Alle er dog enige om, at det er nødvendigt at gøre noget nu.

Ørsted skal sparke nyt liv i landvinden

Muligheden for at opføre irske repoweringprojekter er blandt hovedårsagerne til Ørsteds comeback i europæisk vind med køb af aldrende irsk portefølje. Havvind er dog også tænkt med ind i synergi-ligningen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs