EnergiWatch

Ny europæisk vind skuffede i 2020

Mængden af ny vind i 2020 kunne hverken leve op til 2019 eller forventningerne til udbygningen, lyder det fra Windeurope.

Foto: Jens Hartmann Schmidt

Det går fremad for vindenergien på europæisk plan, omend udviklingen har fået et lille knæk i det forgangne år. Samlet set blev der installeret 14,7 GW ny vindkapacitet i Europa i 2020, hvis vi både tæller land- og havvind med. Det viser en ny rapport fra brancheorganisationen Windeurope.

Men det er faktisk 6 pct. mindre, end hvad der blev bygget i 2019 og hele 19 pct. mindre end forventet, som følge af coronapandemien, der har haft en negativ effekt på særligt landvindsektoren.

Der er dog nogle lande, der har fået gang i udbygningen og dermed skiller sig ud på listen.

Holland, der topper listen, kom ud af 2020 med en ny installeret kapacitet på 1,98 GW, der tæller både land- og havvind, dog mest af sidstnævnte, der talte for 75 pct. af den nye installerede kapacitet.

Norge kommer ind på en andenplads med 1,5 GW ny installeret kapacitet og har førerposition i mest nyinstalleret landvind, mens Tyskland og Spanien kommer lige efter med 1,4 GW hver.

Wind Europe forventer dog også, at der kommer en del mere vindkapacitet til de kommende år. Det skal i høj grad ses i lyset af klimaambitioner, der for de fleste landes vedkommende er blevet skruet en hel del op for.

"I vores realistiske forventningsscenario vil Europa installere 105 GW ny vindkraftkapacitet over de næste fem år, hvoraf EU27 vil installere 75 GW, 15 GW pr. år. EU skal installere 18 GW p.a. for at levere sine eksisterende vindmål fra nationale energi- og klimaplaner," skriver Windeurope.

Brancheorganisationen skriver også, at man forventer at Storbritannien vil installere mest vindkapacitet over de næste fem år, med et mål på 18 GW, hvoraf de 15 GW vil være havvind.

Mest landvind

Det fremgår af rapporten, at vi på europæisk plan kommer til at se mest af landvinden de kommende fire år. Den forventede udbygning handler dog i høj grad om de respektive regeringers initiativer og vilje, når det kommer til at holde de løfter, der er kommet på bordet for vindenergien.

"Vi forventer, at Europa installerer 105 GW nye vindmølleparker over 2021-25, forudsat at regeringer lever op til de løfter, de har afgivet. Over 70 pct. af dette vil være vind på land," skriver Windeurope.

"Men hvis regeringer ikke behandler de problemer, der har været med tilladelser, mislykkes at indføre effektive strategier for repowering og implementerer nye begrænsninger for den frie bevægelighed for varer og mennesker på grund af pandemien, så vil Europa installere mindre end 80 GW i løbet af 2021-25."

Mere fra EnergiWatch

Spirii vinder udbud på 300 ladestandere

Ladeopaeratøren har trukket sig sejrrigt ud af Region Hovedstadens udbud på 300 ladestandere, der skal sættes op i de kommende tre år. Spirii forventer at have installeret de første 100 allerede inden årets udgang.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs