EnergiWatch

Små kraftværker fryser til, mens store varmer sig i høje strømpriser

Norge er ligesom Danmark ramt af kulde. Ud over at have sendt strømpriserne i vejret, har de lave temperaturer frosset de små vandkraftværker til.

Foto: Clemens Kraft

Mens elselskaberne i Norge nyder de skyhøje elpriser, der har indfundet sig i starten af 2021, må de små kraftværker i stedet se indtjeningen fryse til i floder og faciliteter.

Den bidende kulde i begyndelsen af ​​året har givet gode priser. Men for en stor del af de små kraftværker betyder kulden derimod, at produktionen stopper.

"Der er bare lavere produktion om vinteren for alle små kraftværker, det er dynamikken i de små kraftværker. Det har været lavere i år med den langvarige kulde, vi har haft, og det har ført til mindre produktion end før," siger adm. direktør i Clemens Kraft, Børge Edvardsen Klingan til Montel.

Prisen på strøm i det sydøstlige Norge har de seneste dage været på rekordhøje niveauer og toppede i gennemsnit mere end en krone den 11. februar. Siden da er priserne faldet noget. Priserne for tirsdag denne uge er i gennemsnit 56 øre per kilowatttime.

Det skal dog i fremtiden også blive en kende billigere for de små vandkraftværker at være i drift. En ny vurdering fra Norges energidepartement NVE viser nemlig, at det er nødvendigt at foretage ændringer for vandkraftværker på under 10 MW, så omkostningerne bedre repræsenterer omkostningsniveauet i branchen.

"Efter nye evalueringer og feedback fra branchen ser vi det nu nødvendigt at reducere drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne for vandkraftværker under 10 MW fra 7 øre/kWh til 4 øre/kWh," siger Anne Vera Skrivarhaug, direktør for energiafdelingen i NVE.

Kulde sender strømpriserne mod himlen

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs