EnergiWatch

Statkraft vælger ABB til at gøre britisk elnet grønnere

Det norske energiselskab skal med Liverpool-baseret projekt sørge for, at det britiske elnet lettere tager imod vedvarende energi.

Foto: Statkraft

Statkraft har nu lavet sin leverandørkontrakt til Lister Drive Greener Grid Park, der skal hjælpe med at dekarbonisere Storbritanniens energisektor ved at sørge for, at elnettet bedre kan tage imod vedvarende energi og give et alternativ med lave emissioner til regulering gennem traditionelle generatorer. Det oplyser Statkraft i en meddelelse.

Det er svensk-schweiziske ABB, der skal konstruere og installere to synkrone kondensatorer på anlægget i Liverpool. Ifølge Statkraft er det en ny anvendelse af teknologien, som historisk er blevet brugt til at opretholde spænding på lange transmissionslinjer. Her er formålet ikke at konvertere elektrisk kraft til mekanisk kraft eller omvendt, men at justere forholdene på det elektriske kraftoverførselsnet.

Sammen med Statkraft vil ABB's britiske team understøtte anlægget med en ti-årig servicekontrakt.

Statkraft blev tildelt fire stabilitetskontrakter af National Grid ESO i januar 2020 for to projekter på Lister Drive, Liverpool og to i Keith, Skotland.

"Lister Drive-projektet bygger på Statkrafts elektricitetsmarked og ekspertise inden for vedvarende energi og kan demonstrere, at vi kan levere vores vision om at være en systemintegrator for vedvarende energi," siger David Flood, der er landedirektør hos Statkraft UK.

"I samarbejde med ABB's team i Warrington vil vi være i stand til at bruge gennemprøvet teknologi på en innovativ måde til at levere netstabilitet uden kulstofemissioner."

Statkrafts projekt med det britiske elnet kommer også i en tid, hvor Storbritannien ligesom mange andre lande har klimamål, der skal nås indenfor de kommende år. For Storbritannien er det især et mål om at være CO2-neutral i 2050, der kalder på mere vedvarende energi i elnettet.

Den britiske premierminister Boris Johnson fremlagde sidste år sin plan for at gøre Storbritannien CO2-neutral i 2050. Planen indeholdt 10 punkter og bød bl.a. på havvind, CCS, brint og elbiler som nogle af de elementer, som Boris Johnson sætter sin lid til.

"Vores grønne industrielle revolution vil blive drevet af vindmøllerne i Skotland og Nordøst, drevet af elbiler fremstillet i Midlands og af de nyeste teknologier udviklet i Wales, så vi kan se frem til en mere velstående og grønnere fremtid," sagde Johnson tilbage i november.

FN og Storbritannien indkalder til klimamøde

Britisk oliesektor står til at miste 30.000 job

10 punkter og 100 milliarder skal gøre Storbritannien CO2-neutral  

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs