EnergiWatch

7,1 TWh norsk energiproduktion er kommet i drift i 2020

Ud af de 7,1 TWh, der er kommet i drift, stammer 6,1 TWh fra vindenergien.

Foto: Janus Engel

På trods af modstand flere steder fra lokalbefolkningen i Norge, er der alligevel kommet en del ny vindproduktion i drift i det forgangne år. Det viser NVE's årlige opgørelse.

På norsk jord kom der i alt 7,1 TWh ny energiproduktion til inden for vand- og vindenergi. Det kan sammenlignes med 2,3 TWh, som kom i produktion i 2019. Størstedelen af den nye energiproduktion i drift kom dog fra vindenergi, der står for 6,1 TWh.

I alt blev 15 nye vindkraftværker blev sat i drift, hvoraf syv kom til i fjerde kvartal. I kvartalet viser oversigten, at 3,3 TWh ny energiproduktion blev at i drift.

I fjerde kvartal blev også ti nye vandkraftværker sat i drift. Og en selvom der er kommet mere vindenergi på norsk jord, er det trods alt stadig vandenergien, der står for den største del af energiproduktionen. Og sådan hed det også i 2020.

Her stod vandenergi for hele 91,8 pct. af den samlede energiproduktion i 2020. Vindenergi stod samlet for 9,9 TWh i 2020, som er en stigning i vindenergiproduktion på 4,4 TWh fra 2019. Produktionen i 2020 svarer til forbruget for ca. 620.000 husholdninger.

Den samlede produktion af norsk energi var på 154,2 TWh i 2020. Det er 15 pct. eller 19,6 TWh mere sammenlignet med 2019, og det højeste niveau registreret i statistikken ifølge SSB.

Mere vind på vej

Der er planlagt mere vind på norsk jord. Der blev i oktober opgjort, at der er godkendt 7,4 TWh, der er sat til at være i drift inden udgangen af 2021.

Norge har dog også planer for vind til havs. Noget, der modsat landvinden, er langt større tilslutning til blandt befolkningen. Landvinden har ofte ført til enorme protester fra naboer, der bl.a. mener, at man ødelægger naturen ved opsætning af møllerne.

Norge er dog ikke kommet langt på havvinden, men den norske regering vedtog i sommer, at områderne Sørlige Nordsjø II på grænsen mod Danmark samt Utsira Nord ud for Haugesund skulle åbnes for ansøgninger primo 2021.

Samlet forventes de to områder at kunne have en kapacitet på 4,5 GW.

Norge lancerer forskningscenter for vindenergi

Norsk vindenergi slog rekord i 2020

Bred enighed om hårdere beskatning på norsk vind

Norge åbner for 4,5 GW havvind 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs