EnergiWatch

Statkraft, Aker Horizons og Aker Offshore Wind vil jagte norsk havvindprojekt

De tre norske selskaber har underskrevet en samarbejdsaftale, der skal kombinere kvalifikationer til havvindprojekt. Et særligt område er allerede i fokus.

Foto: Statkraft

Tre norske energiselskaber vil sammen satse mere på den norske havvind. De to Aker-selskaber, Aker Horizons og Aker Offshore Wind slår nemlig pjalterne sammen med Statkraft for at sammen tage en ordentlig bid af det norske havvindmarked.

Virksomhederne vil kombinere deres respektive kvalifikationer og ekspertise til at arbejde sammen mod at udforske muligheden for at udvikle, drive og levere energi fra kommercielle havvindanlæg i Norge.

Det er også et efterhånden meget omtalt område, der står for skud i det nye samarbejde. Sidste år meddelte den norske regering, at den vil åbne for ansøgninger om licenser til udvikling af vindkraft i to områder i Nordsøen, nemlig "Utsira Nord" og "Sørlige Nordsjø II".

Det er sidstnævnte, de tre sætter kursen mod.

Her vil de tre partnere undersøge muligheden for bundfast havvind i Sørlige Nordsjø II (“SN2”), hvor selskaberne etablerer et integreret projektteam, der skal være ligeligt delt mellem Aker Offshore Wind og Statkraft, til fælles forberedelse og aflevering af en arealansøgning og videreudviklingsaktiviteter.

"Ved at indgå i et samarbejde med Aker Horizons og Aker Offshore Wind udforsker vi en værdiskabende mulighed i Norge. Vi har ekspertise i udvikling og drift af vindkraft og har tidligere været engageret i havvind i Storbritannien. Stærk vækst, faldende teknologiomkostninger og et ændret konkurrencelandskab indikerer, at havvind vil spille en større rolle i den europæiske energiomstilling; derfor ser vi samarbejdet med Aker som en mulighed for betydelig værdiskabelse og en fremskyndelse af Europas grønne omstilling," siger Statkrafts administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen.

Aker Solutions udspandt i august tre nye datterselskaber. Aker Solutions blev delt, og havvind- og CO2-fangstvirksomheden blev skilt ud som to nye selskaber. Aker Horizons blev spundet ud som en platform for ny og grøn vækst i ellers olietunge Aker, hvor Aker Offshore Wind i stedet skulle fokusere på havvinden.

"Statkraft har tilvejebragt ren energi i over et århundrede. Et partnerskab, der forbinder Europas største producent af vedvarende energi med Akers 180-årige track record og industrielle ekspertise, især inden for NCS, har potentialet til at omdefinere Norge som en energination," siger Øyvind Eriksen, præsident og administrerende direktør forAker ASA og formand for Aker Horizons.

"Norges førende offshoreindustri, herunder en stærk leverandørindustri, betyder, at vi allerede har byggestenene og kapaciteterne til at være på forkant med energiomstillingen. Vi ser frem til at samarbejde med Statkraft om at udvikle havvindindustrien yderligere, reducere emissioner og skabe nye arbejdspladser for fremtiden."

Norsk havvind kommer tidligst i drift i 2029

Bred enighed om hårdere beskatning på norsk vind

Vækst i norsk vedvarende energi slår rekord

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs