Vestas' ordreindgang kan lande højere end 16 GW i 2020

Ifølge Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen, kan den danske vindmølleproducent stadig nå at overgå sidste års rekordår for nye ordrer.
Foto: Ilmatar Energy
Foto: Ilmatar Energy
AF RITZAU FINANS

Tiden frem mod jul og nytår plejer at være højsæson for ordreannonceringer hos den danske vindmølleproducent Vestas, som fredag da også har varmet op med et par pæne ordrer på det amerikanske marked.

Foreløbigt har Vestas med fredagens ordrer nået en ordreindgang i år på 13.347 megawatt, men hos Sydbank peger aktieanalysechef Jacob Pedersen på, at vindmølleproducenten har så godt gang i butikken, at hans estimat på 16.000 megawatt for 2020 kan blive overgået. I 2019 var der ordrer for i alt 17.877 MW, hvilket var rekord.

"Jeg tror, at der er større sandsynlighed for, at de lander højere end 16.000, end at de lander lavere, men det er utroligt svært at vurdere, hvad der kommer ind her i de sidste uger op til årsafslutningen," siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Han har kigget nærmere på ordreindgangen de foregående år, og i to ud af de sidste tre år har Vestas haft en ordreindgang på over 2000 megawatt herfra og resten af året. Men det har i høj grad været drevet af en stærk ordreindgang i USA, som der ikke er samme forventninger til i år.

"USA har de senere år bidraget til en stor del af ordreindgangen frem mod årsafslutningen, men det tror jeg ikke, at vi kommer til at opleve på samme måde i år. Der bliver ikke fuldstændigt stille fra den kant, men vi må ikke forvente, at USA trækker det i år, som vi har været vant til de seneste år," siger Jacob Pedersen.

Bredere geografisk ordrefordeling

Til gengæld venter han, at andre lande vil tage over og udgøre en større del af den samlede ordreindgang. Det har også vist sig tidligere i år, med nylig store ordrer fra Australien og Brasilien i frisk erindring - men i det hele taget en bred geografisk fordeling af ordrerne.

"Det er alfa omega, at vi bliver ved med at få vidnesbyrd om, at der er andre markeder, som Vestas står så stærkt på og kan kompensere for lavere aktivitet i USA," uddyber Jacob Pedersen.

Fredagens to ordrer på samlet 359 megawatt er dog begge fra USA, og Sydbank-analytikeren vil betegne det som "helt fint", hvis der frem mod årsafslutningen kommer yderligere ordrer fra USA på 300-500 megawatt. Det vil bidrage til, at Vestas også næste år har et vist niveau af opsætninger på det amerikanske marked.

"Vestas er allerede ved at have oparbejdet et fornuftigt niveau af ordrer til levering i 2021 i USA, men jo slet ikke noget, der kan hamle op med, hvad de har leveret i 2020," tilføjer Jacob Pedersen.

Måske endda højere

Samlet set venter aktieanalysechefen, at Vestas fra nu og frem til nytår vil annoncere yderligere mellem 1000 og 2000 megawatt i ordrer, hvortil kan lægges en bunke uannoncerede ordrer, som han estimerer til omkring 1000 megawatt.

"Selvom vi har et amerikanske marked, som ikke fylder så meget, så har vi jo set, at ordretrenden henover året har været rigtigt, rigtig stærkt, og det signalerer også for mig, at det kan godt være, at vi kommer op i den høje ende på 2000 megawatt resten af året - eller måske endda højere."

"Og så er vi altså der, hvor det begynder at se rigtigt godt ud. Det er klart, at mange af de ordrer, der triller i ordrebogen i år, de vil kunne blive forvandlet til bedre omsætning og indtjening forhåbentlig, end det vi regner med i 2021," siger Jacob Pedersen.

 

Vestas sætter gang i julespurt 

Vestas vinder ordre på 125 megawatt i USA

Vestas lander italiensk ordre på 39 MW 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu