EnergiWatch

Folketinget hæver bonus til vindmølle-naboer

Et år efter aftale om kontant afregning til vindmøllenaboer stiger den nu med ny aftale.

Foto: Momentum

Partierne bag energiforligskredsen i Folketinget er blevet enige om at øge den bonus, der bliver givet til naboer til nye vindmøller. Det skal mindske den lokale modstand, nye vindmøller og solcelleanlæg møder.

Allerede sidste år blev der indgået en aftale om, at naboer ville få kontant kompensation for nye anlæg.

"Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri vores ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. Derfor er jeg glad for, at vi endnu en gang er blevet enige om at gøre forholdene for naboerne til fremtidens landvindmøller og solceller bedre," skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i en meddelelse.

Sidste års aftale indebar, at naboer klods op ad nye vindmølleparker eller solcelleanlæg fik mulighed for at sælge deres bolig til dem, der opfører projektet.

Samtidigt blev der indført en bonusordning til dem, der bor inden for fire til otte gange den nærmeste vindmølles højde eller inden for 200 meter af et solcelleanlæg. Den gennemsnitlige, årlige udbetaling vurderedes her til 5000 kroner.

Den bliver nu hævet til 6500 kroner for naboer til vindmøller og 2500 kroner til naboer til solcelleanlæg. Den skattefritagede bonus betales af dem, der opstiller projekterne. Og træder i kraft ved nytår.

"Mange på Christiansborg taler om den grønne omstilling. Det er også vigtigt. Men knap så mange er optagne af bagsiden af medaljen og hjælpe dem, der rammes af gener fra fx vindmøller og solceller," skriver Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, om aftalen.

Venstres Carsten Kissmeyer siger:

"Den grønne omstilling skal komme alle danskere til gavn, også dem som lokalt oplever omstillingen på tætteste hold."

Partierne bag aftalen er – ud over regeringspartiet Socialdemokratiet - Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Bonusordning for sol og vind skal bringe glæde i baghaven

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs