Analytiker: Lavere overskudsgrad og USA-valg tynger Vestas-aktien

Den danske mølleproducent må se aktiekursen suse ned, og det skyldes blandt andet, at Vestas spiser af sin ordrebeholdning og leverer til lavere priser end forventet, fortæller aktieanalysechef i Sydbank.
Foto: ERG
Foto: ERG
AF RITZAU FINANS

Vindmølleproducenten Vestas får smæk på aktiemarkedet onsdag morgen, efter at selskabet har offentliggjort et regnskab for tredje kvartal, der skuffede både målt på ordreindgangen og overskudsgraden.

Efter halv times handel falder Vestas-aktien 6,5 pct. til 1041,50 kr.

Forud for børsåbningen vurderede Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, at usikkerheden om resultatet af det amerikanske præsidentvalgt også kunne være medvirkende til en morgen med kursfald for Vestas-aktien.

"Nu har vi en situation, hvor aktiemarkedet også begynder at tage højde for, at det måske er Trump, der vinder valget i USA. Vestas-aktien er en af dem, der har nydt rigtigt godt af Biden-medvinden i meningsmålingerne, fordi han så gerne vil bæredygtighed," siger han.

"Jeg har heller ikke fundet noget i regnskabet, der skulle fortælle mig andet," fortsætter han.

Vækst ses ikke i overskudsgraden

Omsætningen overraskede dog positivt hos Vestas i kvartalet, hvor den tog et hop til 4770 mio. euro fra 3646 mio. euro i samme periode året forinden.

Analytikerne havde til sammenligning sat næsen op efter en mindre stigning til 4113 mio. euro, viser estimater indsamlet af Vestas.

Toplinjen var hjulpet godt på vej af, at Vestas i tredje kvartal nåede den største mængde af leveringer nogensinde i et enkelt kvartal.

Det smittede dog ikke helt af på overskudsgraden, EBIT-marginen, før særlige poster, der på koncernniveau faldt til 8,6 pct. i kvartalet fra 11,8 pct. i samme periode sidste år. Analytikerne havde estimeret et fald til 9,1

"Når man ser på resultatopgørelsen, så ser det jo egentligt bragende flot ud, men i virkeligheden er årsagen til det, at man spiser mere af ordrebeholdningen, end markedet havde regnet med. Vestas leverer simpelthen langt flere vindmøller til kunderne, og overleveringerne sker til nogle lidt lavere priser, end man havde regnet med."

"Den høje omsætning og aktivitet skulle jo meget gerne være med til at løfte overskudsgraden, og det gør den ikke. Det skal vi have noget kolorit på under telekonferencen," siger Jacob Pedersen.

Ordreindgangen skuffer

Ordreindgangen endte også med 4232 megawatt med en samlet værdi af 3,1 mia. euro i kvartalet til den skuffende side. Analytikerne havde nemlig forventet en værdi af ordreindgangen på næsten 3,5 mia. euro.

Gennemsnitsprisen for vindmølleordrerne i tredje kvartal var dermed lavere end forudset. Den landede på 0,73 mio. euro per megawatt mod en snitpris på 0,75 mio. euro per megawatt i samme periode sidste år.

Analytikerne havde regnet med en fremgang til 0,76 mio. euro.

"Vestas taler stadigvæk om stabile priser, og det tillægger jeg faktisk en større værdi. Vi har hørt GE tale om forbedring af priserne, så den her lavere pris på ordreindgangen er ikke noget, jeg sidder og ryster i bukserne over."

"Det har meget at gøre med den type af ordrer, som Vestas vinder. Det er ikke noget problem, men jeg havde gerne set, at ordreindgangen i megawatt, lige havde været 200-300 megawatt højere," siger Sydbanks aktieanalysechef.

Jacob Pedersen vurderer, at Vestas på trods af flere skuffende elementer i regnskabet fortsat er et selskab, der klarer sig "væsentligt bedre" end konkurrenterne.

"Vestas er bestemt stadig godt kørende, men jeg kunne godt have tænkt mig, at der var lidt mere sukker på rentabiliteten og lidt flere indikationer af, at det her vil blive bedre. Men vi må vente med at høre mere til telekonferencen," siger han.

Vestas afholder telekonference onsdag klokken 10.00.

Vestas leverede 6 GW i tredje kvartal

Vestas håber på Biden 

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også