Sverige vil fjerne kommunalt veto mod vindkraft

For mange forsinkelser og forhindringer får nu Sverige til at revurdere kommunernes bestemmelsesret over vindprojekter med henvisning til landets klimamål.
Foto: Statkraft
Foto: Statkraft

I Sverige har den kommunale vetoret på vindkraft tidligere fået en del kritik. Den forsinker projekter og afbryder midt i konstruktionen, lyder det fra branchen. Og nu overvejer regeringen altså at afskaffe den.

En af grundene til, at man overvejer at fjerne vetoretten, er Sveriges klimamål. Den svenske regering påpeger, at der skal skæres ned på brugen af fossil energi, mens der skal benyttes mere vindkraft for at nå målet om 100 pct. vedvarende elproduktion inden 2040.

"For at skabe den nødvendige omdannelse til vedvarende energikilder er det især vigtigt, at godkendelse af ​​vindkraft er juridisk sikker og forudsigelig, for at erhvervslivet skal ønske at investere," siger Sveriges miljø- og klimaminister, Isabella Lövin (S).

Det kommunale veto er tidligere blevet kritiseret, fordi der mangler klare kriterier, begrundelser og tidsfrister. Og mange aktører anser det derfor for uforudsigeligt og en hindring i processen med at udvikle vindkraft, skriver den svenske regering.

Den svenske regering udpeger en kommission, der skal undersøge betingelserne for at fjerne vetoretten og komme med forslag til alternative metoder. Kommissionen skal aflevere sin rapport senest den 30. juni 2021.

Det er også blevet sværere at få lov til at bygge nye vindkraftprojekter, lyder det i en undersøgelse, der viser, at antallet af nye vindkraftansøgninger er faldet med 70 pct. siden 2017. Samtidig har den kommunale vetoret fået sat en stopper for 1.277 vindmøller siden 2014, lyder det fra den svenske brancheorganisation Svensk Vindenergi. I samme periode blev der givet tilladelser til opsætning af 2.323 vindmøller.

I Danmark kan kommunerne nedlægge veto mod vindmøller, der planlægges inden for en radius af 14,8 km fra kysten. Der er dog også en række vilkår, der er gældende for borgere og naboer til vindmøller i Danmark, ligesom man skal igennem en demokratisk proces med konsekvensvurderinger for miljøet. vetoretten fik kommunerne i 2018.

Men vindenergi kommer også til at fylde mere og mere i Sverige. Omtrent 40 pct. af den svenske energi kommer fra atomkraft, og det tal skal ned, hvis Sverige skal nå sit klimamål.

Heller ikke næste år kan Sverige garantere et åbent elmarked

Den svenske vindbranche holder skruen lige i uroligt farvand

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også