EnergiWatch

Baltisk boom skal vende op og ned på havvindindustrien

Polen har netop været vært for underskrivelsen af et stort havvindsamarbejde, hvor også Danmark og seks andre lande omkring Østersøen deltager. Værtslandet vil accelerere sin egen offshore-satsning, ligesom Østersøen i det hele taget skal have en større bid af den kage, der er det europæiske offshore-marked.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel har længe haft blikket rettet imod havvindmøller i Østersøen. Her ses hun i forbindelse med indvielsen af den første tyske park i 2011. Tyskland går nu sammen med syv andre lande i et stort nyt Østersø-samarbjede for at mangedoble udbygningen. | Foto: Guido Bergmann/AP/Ritzau Scanpix

Otte regeringer slår sig nu sammen om et offshore-samarbejde i Østersøen. Det står fast, efter at aftalen blev underskrevet ved en konference arrangeret af den polske vindforening PSWEW.

Samarbejdet har til formålet at accelerere udbygningen af havvind i Østersøen, og deltagerne er Danmark, Sverige, Finland, Litauen, Estland, Letland, Polen og Tyskland.

Desuden vil landene øge samarbejdet på tværs. Bl.a. skal parterne undersøge mulighederne for hybridprojekter, smart grid-løsninger, energisystemintegration og digitalisering.

Det fremgår af en officiel pressemeddelelse, som brancheorganisationen Wind Europe har udsendt.

Wind Europes stedfortrædende adm. direktør, Malgosia Bartosik, bemærker heri, at aftalen er en milepæl for ikke bare Polen, men for hele den baltiske region:

"Regeringer sætter lid til Europas billige, effektive og pålidelige vindteknologier. De ved, at vindenergi kan blive en motor i Europas genopretning efter Covid-19 og sikre langsigtet vækst og job," siger direktøren.

EU-Kommissionen har en officiel målsætning om at øge havvind-kapaciteten fra 23 GW og helt op til 450 GW i 2050.

Broderparten af den nuværende havvindenergi generes i Nordsøen, som også ventes at blive kernen i den europæiske offshore-satsning med en kapacitet på 212 GW i 2050.

Men Østersøen skal gerne op på 93 GW, står det til Kommissionen. Her er der i dag installeret for 2,2 GW.

Polsk vending – og acceleration

I Polens tilfælde var der næsten noget symbolsk over den værtsrolle, nationen havde taget i forbindelse med det nye samarbejde.

Polakkerne har lagt sig fast på en ambition om at blive førende inden for havvind i Østersøen og viludbygge for 28 GW frem mod 2050. I første ombæring skal der udbygges for 8-11 GW over de næste 20 år, har regeringen netop fremlagt mål om.

I meddelelsen fra Wind Europe slår Kamila Tarnacka, stedfortrædende adm. hos PSEW, fast, at håbet også er at gøre Polens primære eksportvare til havvind, og at polske selskaber skal have stærke forbindelser til den internationale værdikæde inden for havvind.

Sådan så det ikke nødvendigvis ud for få år siden.

Frem til 2019 kæmpede Polen således aktivt imod, at EU skulle have højere klimamål.

En søjle for fremtiden

Nu håber den polske klimaminister, Michał Kurtyka, at Polen i samarbejde med ikke mindst Danmark kan gøre Østersøen til et kraftcenter for vedvarende energiproduktion:

"Vi ser allerede et styrket samarbejde mellem danske og polske virksomheder. Min vision er et meget lovende og solidt partnerskab. Offshore vindkraft er en af de søjler, vi bygger vores fremtid på," siger ministeren i et interview med Dagbladet Børsen torsdag.

Der er fortsat ingen havvindparker på polsk territorium, men det kan snart ændre sig.

Eksempelvis er Ørsted netop nu i forhandlinger med det polske energiselskab PGA om halvparten af to polske havvindparker, der skal ende med at have en kapacitet på 2,5 GW.

 

Regeringen vil gøre plads til flydende sol 

Heller ikke næste år kan Sverige garantere et åbent elmarked

Kul og atomkraft løfter grønne RWE 

Udvikler begræder enøjet fokus på energiøer 

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs