EnergiWatch

Analytiker: Stærk ordreindgang hos Vestas understreger styrkeposition

"Ordreindgangen i tredje kvartal vidner om Vestas' styrker på et vindmøllemarked, hvor konkurrenterne indtjeningsmæssigt er langt bagud," lyder det fra aktieanalysechef hos Sydbank.

Foto: Statkraft / Ole Martin Wold

Vestas fik onsdag afsluttet tredje kvartal med en imponerende række af ordrer, og det giver anledning til anerkendende ord fra aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

"Ordreindgangen i tredje kvartal vidner om Vestas' styrker på et vindmøllemarked, hvor konkurrenterne indtjeningsmæssigt er langt bagud," skriver Jacob Pedersen i et notat.

Vindmølleproducenten har i tredje kvartal offentliggjort ordrer på samlet 3535 megawatt, MW, fordelt på 31 ordrer, og det er den tredjehøjeste offentliggjorte ordreindgang i et enkelt kvartal nogensinde.

Sydbank-analytikeren regner med, at der til kvartalets ordreindgang kan lægges yderligere 1000 MW til i uannoncerede ordrer, så den samlede ordreindgang lander på ca. 4500 MW.

Det amerikanske marked, som i flere år har været langt det største marked for Vestas, tegner sig for blot 532 MW i kvartalet.

"Det er helt som forventet, at ordreindgangen nu bliver reduceret på dette vigtige marked, men vi er fortrøstningsfulde i forhold til at der kommer flere ordrer herfra i de næste måneder," skriver Jacob Pedersen.

Han noterer, at kvartalet bød på to 60 pct.-PTC-kvalificerende komponentordre, og han vurderer, at der formentlig er flere af dem på vej. I kvartalet har Vestas også annonceret 400 MW+ fra både UK og Brasilien, og analytikeren bemærker også, at succesen fortsætter i både Polen, Vietnam og Kina på ordresiden, ligesom der også har været 250 MW+ ordrer fra Egypten og Rusland.

"Det vidner om en meget slagkraftig global tilstedeværelse, der bliver nyttig i de kommende år. Med ordreindgangen i tredje kvartal er Vestas godt på vej mod at indfri vores forventning om en ordreindgang på cirka 16 gigawatt i år, og vi ser større sandsynlighed for at Vestas overgår dette end det modsatte," skriver Jacob Pedersen.

Sydbank fastholder anbefalingen "køb" på Vestas-aktien, som onsdag satte kursrekord efter en stigning på 4,2 pct. til 1030 kr.

"Aktien er langt fra billig, men indtjeningsdynamikken bør blive bedre i 2021 og førerpositionen i en industri, der leverer bæredygtige løsninger kalder på en væsentlig bæredygtighedspræmie – også i fremtiden," mener analytikeren.

Nedgang i PTC-støtte vil holde ordreindgang under rekord 

Vestas sikrer sig dansk ordre på 54 MW

Ny Vestas-ordre sender russisk leverance over 1 gigawatt

Vestas vinder egyptisk ordre 

Mere fra EnergiWatch

Dan Jørgensen er loren ved fremrykkede biogaspuljer

Biogas Danmark så gerne, at man fremrykkede biogaspuljerne til tre lige store årlige runder af 678 mio. kr. i 2024-2026. Klima- og energiminister siger, at det vil skabe mindre konkurrence og øgede udgifter.

Northern Lights indgår ny CCS-aftale

Industrien i de norske fylker Fredrikstad, Sarpsborg og Halden overvejer at lagre CO2 på norsk sokkel. De indgår nu en hensigtserklæring med Equinor, Shell og Total.

Hofor vil realisere potentielt tab med sindsro

Det vil være ærgerligt, men ingen katastrofe, hvis Hofor skal realisere et potentielt tab på knap 100 mio. kr. på prissikring af strømsalg, siger selskabet. Hvis tabet realiseres, vil forretningen for strømslag nemlig bare stå stærkere på den lange bane.

Ørsted afviser "defensivt" opkøb

Milliardopkøb i europæisk landvind betyder ikke, at der fremover skal satses mindre på havvind, fastslår Mads Nipper, der indikerer, at investeringsmålet på 200 milliarder står foran løft.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs