Nedgang i PTC-støtte vil holde ordreindgang under rekord

Vestas' ordrer på det amerikanske marked halter gevaldigt i forhold til sidste år. Årsagen er er den gradvise udfasning af skatterabatordningen for blandt andet vindmøller, og konsekvensen er ifølge Jyske Banks aktieanalytiker, at Vestas ikke vil slå sin ordrerekord i år.
Kigger man samlet set på 2020, har Vestas hentet ordrer i USA på 1447 MW, mens tallet efter tre kvartaler sidste år var 4388 MW. | Foto: vestas
Kigger man samlet set på 2020, har Vestas hentet ordrer i USA på 1447 MW, mens tallet efter tre kvartaler sidste år var 4388 MW. | Foto: vestas
AF RITZAU FINANS

Vindmølleproducenten Vestas offentliggør i disse dage en stribe nye ordrer på møller op mod afslutningen på tredje kvartal onsdag aften.

Men selv om der igen er kommet godt gang i ordreindtaget, skal man formentlig ikke sætte næsen op efter, at Vestas igen vil slå sin egen ordrerekord, som tilfældet har været det de seneste fire år på stribe.

Sådan lyder vurderingen fra Janne Vincent Kjær, der er aktieanalytiker hos Jyske Bank.

Hun tilskriver særligt den forventede nedgang i det samlede antal ordrer, at den amerikanske skatterabatordning for blandt andet vindmøller - Production Tax Credit (PTC) - i år er blevet reduceret yderligere som konsekvens af en gradvis udfasning af ordningen.

"Ordreindgangen for Vestas er lidt todelt i år, for det er en rigtig stærk ordreindgang, men i år meget uden for USA, fordi PTC-støtten bliver reduceret," siger Janne Vincent Kjær til Ritzau Finans.

Langt flere amerikanske ordrer sidste år

Onsdag har Vestas annonceret tre ordrer i USA på samlet 464 megawatt (MW), og selv om det er pænt, er det langt fra niveauet mod afslutningen af tredje kvartal sidste år, hvor Vestas alene på tredje kvartals sidste dag fik amerikanske ordrer på 1316 MW.

Samlet set gav den 30. september sidste år ordrer på 1617 MW.

I år har ordreindgangen i tredje kvartal været mere fordelt ud over hele kvartalet, og inden onsdag havde Vestas blot modtaget en enkelt amerikansk ordre i kvartalet - på 46 MW.

"Det vil blive mindre med ordrerne i USA i år i kraft af nedtrapningen af PTC. Alt det, Vestas fik sidste år, var til 100 pct. PTC-støtte, og langt størstedelen i år vil være til 80 pct.," siger Janne Vincent Kjær.

Kigger man samlet set på 2020, har Vestas hentet ordrer i USA på 1447 MW, mens tallet efter tre kvartaler sidste år var 4388 MW.

Massive uannoncerede ordrer i tredje kvartal 2019

Samlet set har Vestas onsdag passeret 10 gigawatt (GW) i ordreindtag i år, efter at tallet for tredje kvartal er steget til 2707 MW.

Janne Vincent Kjær har i sine forventninger indlagt netop 2,7 GW i annoncerede ordrer i tredje kvartal og omtrent 1 GW i uannoncerede ordrer i kvartalet.

I tredje kvartal sidste år annoncerede Vestas vindmølleordrer på samlet 2655 MW, men til gengæld bidrog de uannoncerede ordrer med hele 2083 MW.

Og også her spillede USA en vigtig rolle, vurderer analytikeren.

Skæver man til det senest indsamlede konsensus for hele året fra Vestas selv, er forventningen til den samlede ordreindgang 16.292 MW, mens ordreindtaget i 2019 endte på 17.877 MW.

Siemens Gamesa slår dansk vindrekord

Vestas gennemfører amerikansk hattrick 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også