Vestas forbliver i rødt

Hensættelser sender mølleproducenten i minus i 2. kvartal trods en stigning på to tredjedele i omsætningen. Ledelsen forsikrer den videre drift men forventer nu en driftsmargin på helt ned til 5 pct. for året. i genoptaget prognose. Omsætningen ventes dog lige så høj som før corona.
Foto: Jan Henriksen/Statkraft
Foto: Jan Henriksen/Statkraft

Siden begyndelsen af maj har Vestas ikke haft en officiel prognose for, hvordan 2020 ville ende. Om det er årsagen til, at mølleproducenten på flere fronter overrasker stort med sit regnskab for 2. kvartal er uvist. Men det er under alle omstændigheder tilfældet med en vækst i omsætningen på hele 67 pct. til 3.541 mio. euro – og i lige så høj grad med et minus på den nederste bundlinje på 5 mio. euro.

Det er andet kvartal i træk, at mølleproducenten ender i minus. Årets første tre måneder resulterede således i et minus på 107 mio. euro, hvilket bringer halvlegsresultatet ned på -114 mio. euro.

Mølleproducenten henfører tabet i det seneste kvartal til dels et ventet og dels et uventet aspekt: Coronavirus samt ekstraordinære hensættelser på 175 mio. euro.

"Ekstraordinære garantihensættelser påvirkede vores EBIT-margin negativt i kvartalet, men den underliggende EBIT-margin på 5,9 pct. bekræfter, at vores eksekvering ellers har været god, hvorfor vi har tiltro til, at vores resultater vil forbedre sig resten af året," siger adm. direktør Henrik Andersen i en kommentar til regnskabet.

"Den globale pandemi og økonomiske nedgang vil fortsætte med at skabe usikkerhed i 2020, men vi har tillid til vores evne til at sikre forretningens fortsatte drift på tværs af hele værdikæden."

I forbindelse med kvartalsregnskabet genoptager Vestas da også at have en prognose for året. Mens den for omsætningen er enslydende med tidligere på 14-15 mia. euro, er forventningen til EBIT-marginen sænket fra 7-9 pct. til nu blot 5-7 pct. En målsætning, der dog kræver et solidt andet halvår, al den stund at marginen halvejs inde i 2020 er på -1,4 pct.

Det er ellers ikke fordi Vestas har ligget på den lade side i det seneste kvartal. Over foråret er der således blevet produceret og afsendt 1.423 møller med en samlet kapacitet på 4.667 MW – 26 pct. flere møller med en 38 pct. højere kapacitet. Mens leveringerne i kvartalet akkurat overstiger 4 GW – en fordobling sammenlignet med samme periode året forinden.

Selv om USA har været og fortsat er hårdt ramt af coronapandemien på tværs af langt de fleste stater, har det lykkedes Vestas at holde tempoet oppe. Næsten halvdelen af leveringerne i kvartalet – 1.934 MW – er sket i USA. Kvartalet tredjestørste marked målt på leveringer er et andet, der er hårdt ramt. 260 MW er således leveret i Brasilien.

Det betyder dog ikke, at ordrekataloget dermed er falmende. For selv om ordreindtaget på 4.148 MW er mindre end i 2. kvartal 2019, så sikrer de godt 1 GW i uannoncerede ordrer et større end forventet indtag. Ordrebagkataloget står ved udgangen af juni på 22.183 MW med en værdi på 16,2 mia. euro. Det er 6,9 pct. mere end et år tidligere målt på kapacitet.

Vestas: Marginer vil være stigende hen over året

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også