Siemens Gamesas nye ejerskab godkendt

Det kommende Siemens Energy skal hurtigst muligt lægge en plan for at droppe kul, der bliver strengere, end hvad slapperne finder nødvendigt, fastslår Siemens-topchef.
Foto: Siemens AG/press.siemens.com
Foto: Siemens AG/press.siemens.com

Aktionærerne i Siemens har nu givet grønt lys til Siemens Energy. Aktionærer svarende til 99,36 pct. af den tilstedeværende aktiekapital stemte på den tyske industrikoncerns ekstraordinære generalforsamling ja til udskillelsen af energiselskabet, der børsnoteres til september. Dog fortsat med Siemens AG som majoritetsaktionær med 55 pct. af aktiekapitalen.

Siemens Energy kommer til at bestå af forretningsområderne Generation, Transmission, Industrial Application – det tidligere Oil & Gas – Renewables og New Energy Business. Mens de fleste enheder kommer til at fungere under Siemens Energy-logoet fastholder mølledivisionen de seneste års navn, Siemens Gamesa. Moderselskabet har dog lavet langsigtede aftaler med begge om, at de fortsat må anvende Siemens' trademark.

Den øgede afstand fra det enorme moderskib har således vakt nogen bekymring. De to toneangivende ratingbureauer, Moody's og Fitch, har i nylige mere negative vurderinger af Siemens Gamesa peget på den øgede økonomiske usikkerhed ved ikke længere af have Siemens enorme polstring i ryggen. Et faktum Siemens-topchef – og kommende bestyrelsesmedlem i Siemens Energy – Joe Kaeser da heller ikke lagde skjul på.

"På grund af det lavere rating sammenlignet med Siemens Group, må noget mindre favorable forhold være at forvente for den fremtidige Siemens Energy Group på kapitalmarkedet," sagde han i sin tale på generalforsamlingen.

Uansvarlige aktivister og slappere

Det var dog ikke de store overraskelser, der ledsagede topchefens introduktion til afstemningen. Dog blev det konstateret fra den virtuelle talerstol, at det nye selskab hurtigst muligt skulle stoppe med at bruge kul.

"Jeg har bedt direktionen i Siemens Energy AG om hurtigt at levere en plan for at ophøre med kulfyret kraftproduktion på en måde, der imødekommer vores interessenters behov," sagde Joe Kaeser.

I et selskab der i høj grad kommer til at gøre sig i vedvarende energi virker det måske ikke som et stort offer. Imidlertid kommer det nye selskab også til at indeholde de områder af Siemens-forretningen, der leverer udstyr til eksempelvis kulminer.

Op til coronapandemien skiftede det meste af verdens fokus havde Siemens over længere tid været i en gedigen shitstorm på grund af en mindre ordre til den kontroversielle australske kulmine, Adani. En storm hvor bølgene gik så højt, at Joe Kaeser selv – på trods af at ordren blot beløb sig til 135 mio. kr. – i januar måtte stille op til en stort anlagt og relativt brødebetynget offentlig bodsgang.

Det forekom da også relativt klart, at netop den sag fortsat hang i topchefens baghoved, da torsdagens tale blev skrevet.

"Planen kommer til at blive mere ansvarlig end de krav, der ensidigt er blevet fremført af nogle aktivister, men den vil helt sikkert blive strengere, end hvad slappere betragter som nødvendigt," konstaterede han.

Siemens Gamesa trues med junk-vurdering efter fyring af topchef

Topchef-bombe hos Siemens Gamesas kommende ejer

Siemens siger ja til kontroversiel kulmine

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også