EnergiWatch

Vestas får ordrer på 166 MW i Polen

Mølleproducenten snupper ordre på storpark, hvor konkurrent tidligere var nævnt som leverandør, og rykker over en gigawatt i ordreindtaget fra de seneste års polske udbud.

Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Med to nye ordrer har Vestas nu sikret sig mere end en gigawatt fra de to polske udbud i 2018 og 2019. Mølleproducenten skal levere 6 møller af typen V126-3.45 MW til parken Debnica Kazubska samt yderligere 42 til Bialy Bor. Foruden levering, installering og idriftsættelse er der også indgået en 20-årig servicekontrakt af typen AOM 5000.

Det meddeler Vestas.

"At nå 1 GW i udbudssejre er en milepæl i forhold til den yderligere udvikling af det polske landvindmarked, og det gør Vestas til den ubestridte markedsleder i Polen," siger Vestas' chef for Nord- og Centraleuropa Nils de Baar med påmindelsen om producentens markedsandel på 36 pct. i Polen.

Milepælen er imidlertid ikke den eneste bemærkelsesværdige pæl ved ordren. For at øge produktionen fra lavvindsområdet i Pommern, placeres nacellerne således på 117 meter høje tårne.

Som det ellers har været skrevet 117 gange har det polske landvindmarked ellers i flere år været dødt på grund af ikke mindst afstandskravet på ti gange møllernes tiphøjde. Men markedet er både i overført og bogstavelig forstand atter voksende.

Valgt over Suzlon

Det slog for alvor igennem i sidste års udbud, hvor onsdagens ordrer da også stammer fra. For mens udbuddet i 2018 i altovervejende grad baserede sig på aldrende tilladelser, der derfor ofte var til små projekter med ditto mølletyper, er der øjensynligt nu plads til mere. Hvilket understreges af især Bialy Bor-projektet med de 42 møller.

Oprindeligt havde projektudvikleren Ibereolica, der er ejet af den spanske entreprenørkoncern Uriel Inversiones, planlagt at opføre parken med kortere stativer. Samt i øvrigt maskiner fra en konkurrende producent, al den stund at indiske Suzlon var det oprindelige valg med sine S128-2.6MW-møller på 105 meter-tårne.

Netop Suzlon og Vestas har da også leveret møllerne til langt størstedelen af de vindparker, Uriel har opført. Udvikleren glæder sig over, at samarbejdet med sidstnævnte nu udbredes til selskabets langt største vindpark til dato samt den noget mindre Debnica Kazubska-park.

"Vestas har bevist sig som værende en meget pålideilg og troværdig partner gennem mange år i vores tidligere projektudviklinger i Spanien. Vi ser nu frem til at styrke det samarbejde og til atter at arbejde sammen om de to projekter i Polen, der repræsenterer en af de største udviklinger, vi har udført i vores mere end 25-årige historik på det vedvarende energimarked," siger formand for Uriel Renovables, Ignacio Huarte.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere