EnergiWatch

"Det danske marked for solceller blev slået itu af annulleringen af subsidier"

Med fokus på professionel installation og en overskuelig platform, har Otovo haft succes med salg af solceller til private i Norge, Sverige, Spanien og Frankrig. Nu lancerer selskabet leasing af solceller, men der kommer til at gå lidt tid, før nordmændene tør gå ind på et betændt dansk solmarked.

Adm. direktør for Otovo, Andreas Thorsheim, har succes med sin solforretning i Norge og Sverige, men tøver med at gå ind i Danmark. | Foto: PR / Otovo

Det handler om at følge med tiden og midt i en økonomisk krise har det norske solselskab Otovo derfor besluttet sig for at støve en forretningsmodel, der fik vist sit værd under finanskrisen, af igen: Leasing af solcelleanlæg til private.

Otovo har siden sin opstart i 2016 gjort sig i at installere solceller på privates hustage, men ifølge adm. direktør og grundlægger, Andreas Thorsheim, er det, hvad der skal til for at sætte skub i udviklingen og for alvor gøre solceller på hustagene til allemandseje.

"En af de største barrierer for at få husejere til at opsætte solceller, er den store indledende investering. Det er en investering, som nok er økonomisk rentabel, men som har en lang tilbagebetalingstid og en udbetaling på mellem 50.000 og 100.000 norske kroner (34.000-68.000 DKK) ," siger han:

"Vi ser i øjeblikket en større usikkerhed pga. coronakrisen, og derfor vurderede vi, at flere ville foretrække en investering, som er delt op i mange små beløb over 20 år. Vi gør det efter amerikansk forbillede, hvor solcelleselskaber lancerede en lignende leasingmodel i 2006 med stor succes på trods af høj arbejdsløshed og finansiel usikkerhed. Så vi ser det som et kontracyklisk produkt," siger han.

Ifølge direktøren var omkring halvdelen af de opsatte solcelleanlæg i USA i 2016 finansieret gennem leasing. Et tal der under højkonjukturen i 2018 var faldet til 33 procent.

"Så hvis det europæiske marked bare minder nogenlunde om det amerikanske, må vi forvente, at det her produkt kommer til at udgøre en stor del af forretningen," siger Andreas Thorsheim.

Otovos leasingmodel for solceller blev for en måned siden lanceret i Spanien og blev uden den store fanfare lanceret i Norge tidligere på måneden.

"Siden da har 70 pct. af vores norske ordre været på leasing, så interessen er der bestemt," siger direktøren.

Størst i Norden

Armbevægelserne er store i Otovo, der med blot fire år på bagen i dag er at finde på fire europæiske markeder: Hjemlandet Norge, Sverige, Frankrig og Spanien.

Selskabet vil være Europas største for installation af private solceller, men må indtil videre tage sig til nøje med rollen som markedsførerende i Norden med 3.000 installerede anlæg i Norge og Sverige.

Det tal formoder Andreas Thorsheim får et gevaldigt nøk opad som følge af leasingmodellen, som fra 299 norske kroner (205 DKK) om måneden fjerner en økonomisk barriere for husejere.

Det vigtigste, mener Andreas Thorsheim, er dog ikke nødvendigvis prisen, men derimod garantien, som medfølger.

"Vi har garanti- og vedligeholdelsesansvar i 20 år med leasingmodellen. Det sikrer, at vores kunder ved, at vi har en fælles interesse i, at det er noget ordentligt udstyr, der kommer på deres tag, og at det bliver ordentlig installeret. Vi opererer jo i en branche, der har været plaget af dårligt udstyr og forkerte installationer, så hele investeringen bliver værdiløs på blot få år. Det er noget især Danmark har været plaget af," siger han.

Store underskud

I de tre regnskaber, som Otovo hidtil har indleveret, har omsætningen været på himmelflugt og steg fra 1 mio. NOK (700.000 DKK) i 2016 til 40 mio. (27,5 mio. DKK) i 2017 og 76 mio. (52 mio. DKK) i 2018.

Kontrapunktet har været resultaterne før skat, som er endt på henholdsvis minus 9,8 mio. i 2016 (minus 6,7 mio. DKK), minus 13,3 mio. (minus 9,1 mio. DKK) i 2017 og minus 22,9 mio. (minus 15,7 mio. DKK) i 2018.

Ifølge Andreas Thorsheim er det et resultat af en hastige ekspansion, som endnu ikke er slut.

"Når vi har været i et land i tre år, skal vi til at give overskud. Så vi forventer, at overskuddet fra Norge og Sverige kommer i 2021, og at Spanien og Frankrig kommer kort tid efter," siger direktøren.

Hvordan har I tænkt jer at finansiere så kapitalintensiv en model som leasing?

"På balancen," lyder det nøgterne svar, og Otovo har også ejerne til at kunne levere så selvsikkert et svar.

I ryggen har Andreas Thorsheim bl.a. energiselskaberne Agder Energi Ventures og Akershus Energi, der i 2017 og 2018 i alt skød 100 mio. NOK (68,5 mio. DKK) i foretagendet, mens det svenske familieselskab Axel Johnson i vinters investerede 177 mio. (121 mio. DKK) NOK i Otovo.

Ydermere støtter den statsejede miljøfond Enova private solceller med minimum 10.000 NOK (6.850 DKK) plus 1.250 kr. (855 DKK) per kWp.

Det danske islæt

Otovo tilskriver selv deres platform som en del af forklaringen på fremgangen på omsætning.

Her findes ligeledes selskabets danske islæt, da nordmændene sidste år købte den danske startup Sunmapper, som har udviklet en app, der ud fra satelitdata kan skabe en 3D-illustration af huset og potentialet for solcellers energiproduktion på adressen.

På trods af det danske opkøb og en efterhånden solid markedsposition i Sverige og Norge, er Otovo dog endnu ikke at finde på det danske marked.

"Det danske marked for solceller blev reelt slået itu af annulleringen af subsidier i 2012 og er ikke kommet sig endnu," siger Andreas Thorsheim.

Direktøren refererer til, hvad der populært sagt blev kaldt for "nettomålerordningen", hvor private solcelleejere lånte strøm ud på elnettet, når der var stor produktion om sommeren, for derefter afgiftsfrit at kunne hente den tilbage om vinteren. En ordning som i praktis betød at alle solcelleejere i Danmark havde et strukturelt batteri uden nogen form for energitab.

"Dengang blev der på to år installeret næsten 100.000 anlæg, og Danmark var nok det hedeste marked i Europa for private solceller. Men da subsidierne blev trukket tilbage, fordi de var for gunstige, medførte det mange konkurser, og markedet har nærmest stået stille lige siden. Det er så småt ved at komme sig, men regulatorisk har Danmark været meget ustabilt," siger Andreas Thorsheim som forklaring på, hvorfor de Otovo tøver med at gå ind i Danmark:

"Lige nu begynder Danmark at lige de andre europæiske markeder, så måske bliver det interessant om et eller to år. Men på trods af en større befolkning og markant højere strømpriser, er markedet i Danmark blot på størrelse med det norske i øjeblikket."

Retssag mod ministerium om solceller starter foran et bagtæppe af kaos

Better Energys nye solcellepark skal være dyrevenlig 

Mere fra EnergiWatch

Nordex taber knap en milliard i andet kvartal

Den tyske mølleproducent er den næste i rækken, der kan fremvise et stort tab. Nordex må ligeledes se toplinjen svinde ind. Det er dog præcis som ventet, lyder det fra direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs