EnergiWatch

Vattenfall opfører "verdens største havvindprojekt"

Den svenske energikoncern træffer beslutning på hollandsk kombinationspark på 1,5 GW.

Foto: Vattenfall

Titlen som indehaver af verdens største vindmøllepark overgår i 2023 til Vattenfall. Det svenske energiselskab har således truffet endelig investeringsbeslutning på Hollandse Kust Zuid 1-4 på 1.500 MW.

Det meddeler Vattenfall.

Projektet, der ventes i drift i 2023, bliver dermed 282 MW større end den aktuelt største park, Ørsteds Hornsea One på 1.218 MW.

"Hollandse Kunst Zuid vil ikke blot levere fossilfri og billig strøm til vores erhvervs- og private kunder. Det er ligeledes en stor infrastrukturel investering, der skaber betydelig økonomisk aktivitet og beskæftigelse i økonomisk usikre tider," siger Vattenfalls havvind-direktør, Gunnar Groebler.

Der kan selvfølgelig argumenteres for, at der også er usikkerhed om andre og langt vigtigere ting end verdensøkonomien. Som hvorvidt Hollandse Kust Zuid nu også er verdens største havmøllepark. For teknisk set består projektet af om ikke fire så måske i hvert fald to parker, al den stund at Vattenfall i 2018 og 2019 vandt udbuddene på henholdsvis Hollandse Kust Zuid 1+2 og Hollandse Kust Zuid 3+4.

Energiselskabet har imidlertid nu slået dem sammen til ét samlet projekt. En sådan forsimpling er i øvrigt ikke uset; I 2017 vandt Ørsted i det tyske udbud med projekterne OWP West, Borkum Riffgrund West 2 og Gode Wind 3, mens der året efter blev hentet kapacitet til Borkum Riffgrund West 1 og Gode Wind 4. De er siden blevet blandet sammen til projekterne Borkum Riffgrund 3 og Gode Wind 3.

Under alle omstændigheder betyder Vattenfalls beslutning, at en række leverandører nu kan gøre deres kontrakter mere simple ved at fjerne forbeholdet for at være faste og ubetingede.

Vattenfall har allerede meldt ud, at Siemens Gamesas på det tidspunkt største mølletype SG 11.0-193 DD skal anvendes. Derudover er der kigget lokalt til såvel fundamenter, som SIF producerer, samt interarray-kabler, hvor hollandske TKF leverer til den ene halvdel af parken. Prysmian leverer til den anden, mens Subsea 7 installerer kablerne mellem samtlige af de møller, som Swire Blue Ocean sætter op.

Vattenfall vælger Siemens Gamesas nye 11 MW mølle

Ørsted afskrækkes ikke af tabt udbud: Er stadig dedikeret til Holland

Vattenfall vælger Siemens Gamesa: "En meget vigtig udvikling"

Ørsted og Vattenfall får mere konkurrence i Holland 

Mere fra EnergiWatch

Fortum vil opsnappe halv mio. ton CO2 på Fyn

Fjernvarme Fyn og finske Fortum indleder forundersøgelser om lagring af CO2 fra varmeanlægget i Odense og affaldsforbrændingen i Nyborg. Potentialet er på sigt en lille million ton årligt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs