EnergiWatch

Konsortium har plan for energiø på 10 GW

Pension Danmark, PFA og Seas-NVE er klar til at investere i og drive en kommende energiø, som skal bygges af beton langt ude i Nordsøen. CIP er med på sidelinjen i projektet, som får navnet Vindø.

Foto: Jens Hartmann Schmidt

Regeringen har netop præsenteret en storstilet plan om at etablere to energiøer med havvindmøller for mindst 4 gigawatt (GW) frem mod 2030.

Nu viser det sig, at et konsortium bestående af tre danske pensions- og energiselskaber, Pension Danmark, PFA og Seas-NVE, er klar til at finansiere og drive den ene af dem.

Det drejer sig om den kommende energiø i Nordsøen, som skal hedde Vindø. Det oplyser partnerne i en fælles pressemeddelelse.

Planen er, at Vindø på sigt skal være base for op til 10 GW havvindmøller. I første omgang skal den kunne håndtere 2 GW inden 2030.

Energiøen ventes at kunne finansieres helt uden statslige midler, oplyser konsortiet.

Pension Danmark, PFA og Seas-NVE er klar til i første omgang at investere 400 mio. kr. i udviklingen af projektet.

Vindudvikleren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) skal bistå konsortiet.

Skal bygges i beton

Der bliver tale om en ø bygget op af betonsænke-kasser cirka 100 km. ude i Nordsøen, hvor strømmen fra møllerne kan samles og sendes til land.

Energinet vil få mulighed for at købe en del af øen og dermed lave et kabel, som kan sende energien mod land.

Desuden skal Vindø kunne udbygges løbende i takt med, at lagrings- og PtX-teknologierne modnes, som regeringen også satser på.

Der er også et potentiale for at etablere forbindelser fra øen til andre lande rundt om Nordsøen.

Jesper Hjulmand, som er adm. direktør hos Seas-NVE, påpeger, at energiselskabet efter opkøbet af Radius nu er Nordens største infrastrukturselskab, hvorfor det er vigtigt for selskabet at spille en rolle i forhold til fremtidens energisystem.

"Samfundets energibehov skal fremover i endnu højere grad dækkes af vedvarende energikilder, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Og det skal vi," bemærker direktøren.

El ud i alle hjørner

Han mener, at Vindø bliver et vigtigt bidrag til den samlede danske omstilling:

"El skal populært sagt ud i alle hjørner af samfundet. Transportsektoren skal elektrificeres, og der skal bruges meget mere el til opvarmning af vores boliger. Vi skal producere mere vindenergi samtidig med at vi skal blive dygtigere til at lagre energien. Projektet Vindø er central i udviklingen af fremtidens energisystem og den grønne omstilling," lyder det fra Jesper Hjulmand.

Foruden Vindø har regeringen fremlagt planer om at etablere en energiø på 2 GW omkring Bornholm i sit nye udspil, hvor der i alt er lagt op til investeringer for 16 mia. kr.

 

Regeringen vil bygge to energiøer  

Mere fra EnergiWatch

Nordex taber knap en milliard i andet kvartal

Den tyske mølleproducent er den næste i rækken, der kan fremvise et stort tab. Nordex må ligeledes se toplinjen svinde ind. Det er dog præcis som ventet, lyder det fra direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs