Analytiker: Siemens Gamesa reducerer MHI's møller til miniputter

Siemens Gamesas lancering af en 14 MW-mølle er dårlige nyheder for MHI Vestas, siger analytiker.
MHI Vestas' møller er miniput-møller nu, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank. | Foto: MHI Vestas
MHI Vestas' møller er miniput-møller nu, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank. | Foto: MHI Vestas
AF RITZAU FINANS

Det er et hård slag for MHI Vestas, at Siemens Gamesa tirsdag har lanceret en ny havmølle på op til 15 megawatt (MW).

Det får nemlig den største mølle fra Vestas' joint-venture med japanske Mitsubishi på 10 MW til at ligne en miniput.

Det vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

"Det er et meget, meget klart tegn på, at Siemens Gamesa ikke er på vej til at opgive sin førerposition i segmentet. Det vil efterlade MHI Vestas' største mølle som en miniput."

"Det vil gøre vejen til succes væsentlig sværere for MHI Vestas, for når vi snakker havvind, er der kæmpemæssige fordele ved store møller," vurderer han.

Siemens Gamesa forventer at have en prototype på den nye mølle - SG 14-222 DD - klar i 2021, mens kommercialiseringen ventes i 2024.

Den største mølle på markedet er i øjeblikket Haliade-X fra amerikanske GE Renewable Energy på 12 MW, men den vil Siemens Gamesa altså nu overgå.

"Siemens Gamesa giver nu svar på tiltale. GE har været i gang med at se, om de kunne få fødderne våde uden at drukne med deres 12 MW-mølle."

"Men nu kommer Siemens Gamesa med et kraftigt modsvar," siger Jacob Pedersen.

Han peger på, at det er meget dyrt at udvikle de nye platforme til møllerne. Det er dog det, som MHI Vestas har brug for, hvis de skal tilbage i kampen.

"De her kvantespring kommer i perioder. MHI Vestas havde den største mølle i en periode, så har GE haft en 12 MW-mølle, som der er solgt nogle stykker af, og nu kommer Siemens Gamesa så og vil være størst i en periode."

"Spørgsmålet er, om MHI Vestas har en mølle på tegnebrættet, som kan igen bringe dem langt frem i segmentet. Det må vi håbe for dem, for faktum er, at man vil få det umanerlig svært, hvis der ikke sker mere," vurderer aktieanalysechefen.

Han kan ikke forestille sig, at der er mange pile, som kommer til at pege på MHI Vestas, hvis man pludselig kan vælge en 14 MW-mølle hos konkurrenten.

Det er dog ikke et dødsstød til MHI Vestas:

"Men det er helt klart, at det gør, at spillebanen bliver tiltet endnu kraftigere i retning af Siemens Gamesa. Det efterlader MHI Vestas' møller som miniputter, og dem er der ikke mange, der gider spille med i offshore-industrien," siger Jacob Pedersen.

Trods tirsdagens møllelancering falder Siemens Gamesa-aktien op ad formiddagen 4,2 pct. til 13,46 euro, mens det ledende spanske indeks blot falder 0,7 pct.

I handlen er vindmølleproducenten dog ifølge Bloomberg News også ramt af, at den amerikanske storbank Goldman Sachs har sænket anbefaling til "neutral" fra "køb".

Siemens Gamesa har ikke plads til fejl med ny mølle

Siemens Gamesa lancerer 14 MW-mølle 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også