Ny kortlægning: Stort uudnyttet potentiale for geotermi

Ny kortlægning afslører et stort uudnyttet potentiale for at bruge geotermisk energi – en uendelig varmekilde med et lavt CO2-udslip. Men det er vanskeligt at bore efter det varme vand.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
AF VIDENSKAB.DK

Under den danske muld gemmer der sig enorme reservoirer af varmt grundvand, klar til at blive pumpet op af jorden og forsyne danske husstande med fjernvarme fra en vedvarende energikilde med et lavt CO2-udslip.

Faktisk er den danske undergrund så fuld af varmt vand, at mængden i princippet kan dække op til halvdelen af Danmarks samlede årlige varmebehov.

Det viser en omfattende ny kortlægning af den danske undergrund lavet af forskere fra Geus (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, skriver Videnskab.dk.

Kortlægningen giver det første detaljerede overblik over hele Danmarks undergrund, og projektet vækker håb om, at geotermi går en lys fremtid i møde i Danmark:

"Jeg kan sagtens forestille mig, at nogle af de store byområder kan få glæde af geotermi. Fordelen ved geotermi er, at der produceres varmt vand, uanset om det blæser eller solen skinner, så det er en rigtig vedvarende energikilde," siger geolog, lektor ph.d. Lars Ole Boldreel fra Københavns Universitet, der er en del af projektet.

Den nye kortlægning, som forskere fra Geus, KU og AU står bag, peger på, at den danske undergrund rummer et større potentiale for udvinding af geotermisk varme, end forskerne hidtil har været opmærksomme på.

Geotermi er en energiform, der udnytter varmen, som strømmer fra Jordens kerne ud til de ydre lag, og geotermisk varme udvindes ved at bore ned i sandstensarter, der indeholder store mængder af opvarmet vand, som kan pumpes op.

Kortlægningen af Danmarks undergrund og den samtidige vurdering af at 50 procent af Danmark kan opvarmes af geotermi, er baseret på mange års forskning og er utrolig gennemarbejdet, lyder det fra Søren Erbs Poulsen, geolog ved VIA University College, der selv var involveret i projekterne for år tilbage.

Han er heller ikke i tvivl om, at vi skal satse på mere geotermisk energi i Danmark for at nedbringe vores CO2-udslip.

"Hvis vi virkelig tager den grønne omstilling seriøst, skal vi væk fra den måde, vi laver energi på i dag, hvor vi laver varmt vand ved afbrænding af biomasse. Der er kun et ganske lille klimaaftryk forbundet med geotermi," siger Søren Erbs Poulsen, docent og ph.d. ved Forskningscenter for byggeri, energi, vand og klima på VIA.

Selvom der er store fordele ved at hente en større andel af vores fjernvarme i jorden, er der også udfordringer forbundet med omstillingen til geotermi. Det er Søren Erbs Poulsen og Lars Ole Boldreel helt enige om.

Det er besværligt at bore dybt, og meget tidskrævende.

Derfor er det næppe realistisk at opvarme halvdelen af Danmark med geotermisk varme fra jorden, selv om der er tilstrækkeligt med varmt vand dernede, mener Søren Erbs Poulsen:

"Man skal nok betragte det som en øvre grænse, for det er ikke ukompliceret at bore ned til de dybder, der er påkrævede. Det betyder, at man skal have kapital for at komme i gang med boringsprocessen, og at man skal finde nogen, der tør løbe den risiko," siger Søren Erbs Poulsen.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Videnskab.dk)

 

Store varmepumper kan bringe grøn varme til storbyerne 

Dansk Fjernvarme: Vi kan levere næsten halvdelen af klimamålet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også