Woodmac: Asiatisk vindudbygning i farezonen ved recession

En række vind- og solprojekter i Asien kan blive forsinkede eller aflyst, vurderer analysehuset Wood Mackenzie.
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Mange asiatiske vind- og solenergiprojekter risikerer at blive forsinkede eller endnu være helt aflyst under en corona-afledt recession.

Det fastslår konsulentfirmaet Wood Mackenzie i en ny rapport, hvor projekterne i farezonen opgøres til ikke mindre end 150 gigawatt.

"Op til 150 gigawatt vind- og solenergiprojekter på tværs af Asien-Stillehavsregionen kan blive forsinkede eller aflyst i perioden fra 2020 til udgangen af 2024, hvis den corona-anførte recession fortsætter på den anden side af 2020," skriver konsulentfirmaet i en meddelelse.

I perioden 2015-2019 udgjorde regionen over trefjerdedele af den globale energiefterspørgsel og anførte også de globale installationer af vind- og solenergiprojekter.

Kommende måneder afgørende

"De kommende måneder vil blive afgørende for at fastslå, om regionen bevæger sig mod en hurtig bedring eller en forlænget recession," siger Wood Mackenzies analysedirektør, Alex Withworth.

Ifølge Withworth skal man i den kommende tid holde nøje øje med væksten i energiefterspørgslen, kreditvilkår for vedvarende energiprojekter, omkostningskonkurrencen mellem energiformerne og støttemekanismerne.

Før virusudbruddet var globale investorer aktive i regionen med tilbud til udviklere om attraktive finansieringsvilkår, men hvis udbruddet udvikler sig til en blive en finansiel krise kan det blive blive sværere at tiltrække finansiering og føre til reduceret konkurrencekraft for vedvarende energi, advarer Wood Mackenzie.

Kan ramme finansering

I udgangspunktet regner konsulentfirmaet med, at påvirkningen på sol- og vindenergiinstallationer i 2020 kan blive udlignet af stærkere vækst og støtteordninger i 2021.

"Men hvis situationen forværres, kan vedvarende energiprojekter i "Developing Asia" blive stærkt påvirket af øgede finansieringsomkostninger så vel som valutarisici på grund af store investeringsomkostninger," siger Alex Withworth.

De geografiske områder, der her refereres til, dækker Indien, Vietnam, Filippinerne, Thailand, Indonesien og Malaysia.

I et recessionsscenarie med lavere priser på fossile brændstoffer ventes sol- og vind endvidere først at blive konkurrencedygtig i forhold til kulenergi i størstedelen af Asien-regionen efter 2025.

Støtteordninger udvandes

Det kan støtteordninger dog kompensere for, men her noterer Wood Mackenzie, at flere regeringer er begyndt at sænke eller droppe subsidier, hvilket eksponerer vedvarende energiprojekter for markedskræfterne.

"Som følge af den potentielle påvirkning på coronavirusudbruddet bør regeringer gentænke tidsplanerne for at tilbagetrække støtte og timingen for energiomstillingsplanerne," opfordrer Alex Withworth.

I et forlænget recessionsscenarie ser han dog risiko for, at regeringer kan blive overdynget af mere presserende økonomiske prioriteringer, hvilket kan gøre det vanskeligt at støtte den vedvarende energisektor med subsidier.

 

Coronakrisen skaber lukrativ bølgegang for tradere 

Dansk Energi: Flere og mere specifikke cyberangreb i coronatider

3 ud af 10 norske energivirksomheder forventer fyringer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også