EnergiWatch

Ørsted forventer stærk konkurrence i Japan

Det danske energiselskab gør klar til at bide sig fast på det spirende japanske havvindmarked. Men det samme gør konkurrenterne, vurderer topchef Henrik Poulsen.

Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Det japanske marked for havvind kan vise sig at blive den næste store vækstmulighed for den danske energikoncern Ørsted, og potentialet er med stor sandsynlighed heller ikke gået konkurrenternes næse forbi.

Ørsted fik i sidste uge det formelle på plads med den japanske energikoncern Tepco, som det danske selskab nu samarbejder med om at afgive et fælles bud på et havvindprojekt i Japan i år.

"Vores forventning er, at der vil vise sig et ganske betydeligt marked for havvind i Japan, og myndighederne er ved at være langt fremme med at etablere hele den ramme, som skal til for at starte auktionerne," siger Henrik Poulsen, der er administrerende direktør hos Ørsted, til Ritzau Finans.

"Det er ret fremskredent, og vi forventer at se den første auktion i Japan inde årets udgang," tilføjer han.

At Ørsted træder ind på det japanske marked kommer ikke som en stor overraskelse, da selskabet allerede i januar sidste år underskrev en hensigtserklæring med Tepco om at samarbejde om havvindmølleprojekter i landet.

Det er nu blevet til et joint venture-selskab, som arbejder sammen om de fremtidige muligheder inden for udbygningen af havvindmølleparker i Choshi-området, der ligger omkring 125 kilometer fra landets hovedstad, Tokyo.

"Vi er meget glade for at have indgået det her samarbejde med Tepco, der er den største lokale energikoncern, og som har en meget stærk indsigt i markedet. Kombineret med vores erfaring mener vi, at det er et meget stærkt samarbejde," siger topchefen.

Ørsted har i dag opført havvindmølleparker flere steder i Europa, ligesom selskabet har havvindprojekter på vej i både USA og Taiwan inden for de kommende år.

I Europa er konkurrencen mellem udviklerne af havvind blevet intensiveret i løbet af de seneste år, og i de nye markeder som Taiwan og USA har konkurrencen også vist sig at være intens allerede fra start.

Henrik Poulsen forventer heller ikke, at det japanske marked bliver meget anderledes på den front.

"Der vil utvivlsomt være en rigtig stærk konkurrence fra japanske aktører alene og fra japanske aktører, der teamer op med andre udenlandske spillere. Vi kommer til at se en udvikling, a la det vi har set i de andre markeder, da de åbnede, på det japanske marked," vurderer den administrerende direktør.

Hvis Ørsted og Tepco får succes i den kommende japanske udbudsrunde, vil de to selskaber dog ikke være de første til at opføre et havvindprojekt i stor skala i landet.

Japanske Marubeni og en række partnere står nemlig til at skulle opføre et havvindmølleprojekt i Japan med en kapacitet på omkring 140 megawatt, der skal stå færdigt i 2022.

 

Ørsted-CEO: Coronavirus øger risikoen for havvindforsinkelser i USA

Sydbank om Ørsted-udmelding: Bekræfter knap så hård virus-effekt

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs