Havvind-installationer steg 35 procent globalt i 2019

Der var mere gang i installationen af havvindprojekter i 2019 end nogensinde før, viser en opgørelse fra organisationen Global Wind Energy Council.
Foto: Fred. Olsen Windcarrier
Foto: Fred. Olsen Windcarrier
AF RITZAU FINANS

Sidste år blev der opført nye havvindmølleparker med en samlet kapacitet på 6,1 gigawatt, og de nye projekter blev særligt installeret i Kina, Storbritannien og Tyskland.

Dermed var der mere gang i installationen af projekter i 2019 end nogensinde før, viser en opgørelse fra organisationen Global Wind Energy Council (GWEC).

I 2018 blev der til sammenligning tilføjet nye havvindprojekter med en samlet kapacitet på 4,5 gigawatt, og dermed er der tale om en fremgang på 35,5 pct. i 2019.

Det betød også, at den samlede havvindkapacitet sidste år nåede op på 29 gigawatt.

"I 2019 fortsatte vi med at se en stærk væksttendens inden for havvind, som nu udgør 10 pct. af de samlede vindenergiinstallationer."

"Mens modne markeder i Europa fortsat står for hovedparten af disse installationer, bidrager Asien-Stillehavet nu stigende grad til væksten. Kina baner vejen som den globale havvindleder inden for ny kapacitet, siger Ben Backwell, der er administrerende direktør for GWEC, i en pressemeddelelse.

Sidste år blev 59 pct. af de nye havvindprojekter installeret i Europa, mens de resterende 41 pct. blev opført i regionen Asien-Stillehavet.

På landebasis trak Kina dog i førertrøjen sidste år, hvor der blev installeret mere end 2,3 gigawatt havvindmølleparker i landet.

På andenpladsen landede Storbritannien med 1,8 gigawatt nyinstalleret kapacitet, og Tyskland endte på tredjepladsen med 1,1 gigawatt.

Nye vækstmarkeder

De seneste år har nye vækstmarkeder som USA og Taiwan fået en del opmærksomhed, og både den danske energikoncern Ørsted og infrastrukturfonden Copenhagen Infrastructure Partners har vundet i udbudsrunder begge steder.

Ørsted har eksempelvis sikret sig rettighederne til at bygge i alt 2,9 gigawatt havvind i USA frem mod 2024 og omkring 1,8 gigawatt i Taiwan.

I Taiwan er Ørsted gået i gang med at opføre de 900 megawatt, og det projekt ventes at stå opført i 2021 og 2022. Først i årene herefter bliver de resterende 920 megawatt opført.

Dermed kommer de nye vækstmarkeder først til at figurere på listen over nyinstallerede havvindprojekter i løbet af de kommende år.

GWEC forventer, at yderligere nye havvindmølleparker med en samlet kapacitet på mere end 50 gigawatt vil blive opført frem mod 2024.

Ifølge organisationen skyldes det især, at nye markeder også har fået øjnene op for havvind. Det gælder blandt andet lande som USA, Taiwan, Japan, Vietnam og Sydkorea.

"Mens havvindmølleinstallationer i 2019 blev drevet af etablerede markedsledere, vil vi i løbet af de næste par år se flere og flere lande etablere en havvindindustri, og der sker en udvidelse til nye markeder i Europa, USA og Asien-Stillehavet," siger Alastair Dutton, der er formand for GWEC's globale havvindenhed, i meddelelsen.

"Efterhånden som disse nye markeder bliver etableret, vil det yderligere drive den eksponentielle vækst i den globale havvindindustri. Vi er nødt til at fokusere på at få de rigtige politiske rammer sat op i disse nye markeder for at facilitere væksten og bane vejen for en bredere global udbygning af kapacitet efter 2030," fortsætter han.

Total går ind i britisk havvind

Ørsted lægger sig i poleposition til havvindens startskud i den opstigende sols land 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også