EnergiWatch

MHI Vestas ikke længere foretrukket i USA

Aftalen mellem den forsinkede amerikanske havvindpark Vineyard Wind og MHI Vestas om levering af 800 MW er løbet ud. Det gør os i stand til at agere frit, siger CIP-partner.

Endnu er havmøllerne ved Vineyard Wind kun på tegnebrættet. Illustrationen skal dog muligvis laves om efter udløbet af foretrukket leverandøraftale. Foto: Illustration: Vineyard Wind

I november 2018 blev MHI Vestas den første mølleproducent til at få et stort ben inden for i den amerikanske havvindindustri. Ganske vist var valget til foretrukket leverandør på Vineyard Wind-projektet ikke en fast ordre. Men i praktisk talt alle tilfælde er det blot en formalitet, da det sker så snart projektudvikleren træffer sin endelige finansieringsbeslutning.

Problemet på Vineyard Wind er bare, at det ikke er sket. På grund af myndighedernes udskydelse af miljøgodkendelsen har CIP og Avangrid opgivet at få første halvdel af deres 800 MW store projekt klar i 2022 som planlagt. Og nu er aftalen med MHI Vestas udløbet.

Det bekræfter begge parter over for EnergiWatch.

"Da vi fortsat afventer de endelige tilladelser og derfor ikke har vished om, hvilket år vi har brug for møller, var der ingen grund til, at de skulle være bundet længere. Det betyder, at parterne – der generelt har en god dialog – kan fortsætte den gode dialog, men samtidig også begge to kan agere frit," siger Michael Hannibal, partner hos den ene af Vineyard Winds ejere, CIP.

Overhalet af konkurrenter

I forvejen har den dansk/japanske havmølleproducent haft svært ved at følge op på sit indledende forspring. Mens den største konkurrent, Siemens Gamesa, er valgt som foretrukket leverandør til fem projekter på samlet 4.366 MW har også den lokale nytilkommer GE sikret sig indpas med valget til to projekter på 1.220 MW.

Udløbet er dog langt fra ensbetydende med, at MHI Vestas ikke ender med at levere møllerne til Vineyard Wind. Det vurderer associate director for vedvarende energi ved det amerikanske analysehus IHS Markit, Max Cohen.

"Jeg har ikke hørt om, at der skulle være interesse i at vælge en anden leverandør," siger analytikeren.

Ikke dødsstød for MHI Vestas

Men selv hvis Vineyard Wind skulle sadle om – eller selv komme i uoverstigelige problemer med at levere projektet – så vil det være for tidligt at give MHI Vestas dødsdommen på det amerikanske marked, mener han.

For trods den nuværende stilstand i USA er der foreløbigt givet tilsagn til godt 6 GW. Tilføjes de politiske udmeldinger fra en række delstater på især østkysten ses der frem mod omkring 22 GW i 2030 ifølge det amerikanske energiministerium, der regner med at udbygningen vil være på 86 GW i 2050. Rigeligt til at der er plads til tre mølleleverandører.

Ikke mindst fordi, at udviklerne ser en klar fordel i at have det bredest mulige felt. Et faktum Ørsted da også vedkendte sig, da den danske udvikler i september trak GE ind på markedet med valget af amerikanerne til de to projekter Skipjack og Ocean Wind. Lige som det i øvrigt var tilfældet, da energiselskabet i 2014 gav MHI Vestas sin første ordre.

"Hvis Vineyard Wind falder igennem, så vil det selvfølgelig være et problem for MHI Vestas, der regnede med dem som trædesten ind på markedet. Men så kan man tænke sig, at andre aktører vil give dem en ordre," siger Max Cohen

"Jeg tror, at der er sund fornuft i at forestille sig, at alle tre mølleproducenter vil forblive på det amerikanske marked. Det har noget for sig at sprede sine penge lidt rundt for at sikre, at aktørerne forbliver i markedet."

Mulighed for større møller

Hvis Vineyard Wind forbliver ved valget af MHI Vestas som leverandør, vil kontrakten dog ikke nødvendigvis blive helt den samme som den, der nu er løbet ud.

Allerede i november fortalte projektets medejer Avangrid, at der var overvejelser om at skifte fra V164-9.5 MW-møller til de større V174'ere. Men nu hvor projektet er forsinket til efter 2022, hvor den næste generation af havmøller begynder at komme på markedet, vil det være oplagt at opgradere på Vineyard Wind, mener analytikeren.

Primært fordi det kan sænke omkostningerne på parken, der på grund af forsinkelserne er i overhængende risiko for ikke at modtage de planlagte skatterabatter gennem ITC-ordningen. Men også fordi det kan sænke antallet af møller på området, og dermed imødekomme de lokale fiskere, der er en af hovedårsagerne til de forsinkede miljøvurderinger, og som ønsker sig bredere sejlrender.

"Jeg kommer ikke til at sige, at forsinkelsen er held i uheld for Vineyard Wind. For det er det ingenlunde. Men konsekvensen af enhver forsinkelse er, at det vil gøre det muligt at bruge den nyeste teknologi på de projekter. Så hvis alt går igennem, så er det en mulighed for at vælge større maskiner givet den måde, tingene har udviklet sig på," vurderer Max Cohen.

CIP opgiver at nå havvindpark i tide

Ny MHI Vestas-model overvejes på Vineyard Wind

"Teknisk og kommercielt er det en god pakke"

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere