Franskmænd går ind i Fred Olsen-projekt

EDF Renewables køber sig ind i irsk havvind med halvpart i projekt på anslået omkring en gigawatt.
Irlands fortsat eneste havmøllepark i drift er GE's Arklow Bank fra 2001 på 25,2 MW. | Foto: NREL
Irlands fortsat eneste havmøllepark i drift er GE's Arklow Bank fra 2001 på 25,2 MW. | Foto: NREL

EDF ekspanderer sin satsning på havvind yderligere. Via datterselskabet EDF Renewables har det franske energiselskab købt en halvpart i det irske udviklingsprojekt Codling fra den irske ejendomsudvikler Johnny Ronans selskab Hazel Shore.

Det meddeler EDF.

Der oplyses ikke pris på købet, men irske medier nævnte sidste år, at andelen havde et prisskilt på 100 mio. euro (747 mio. kr.). Udviklingsprojektet er fordelt på to sites, hvoraf det ene – Codling 1 – er blevet godkendt af de irske myndigheder og ifølge EDF har en potentiel kapacitet på "omkring 1 GW". Den anden halvdel af det irske projekt ejes af norske Fred Olsen Renewables.

"Vi er meget glade for at gå med i havvindprojektet Codling i partnerskab med Fred Olsen Renewables," siger adm. direktør i EDF Renewables, Bruno Benasson.

"Dette vigtige projekt styrker utvetydigt vores stærke ambition om at blive en ledende global spiller i havvindindustrien."

Den lederrolle har EDF hidtil primært haft på det franske hjemmemarked. Allerede i 2012 og 2014 sikrede energiselskabet sig de tre franske projekter Fecamp, Courseulles-sur-Mer og Saint Nazaire, der sidste år blev fulgt op med det sejrende bud på Dunkerque-projektet, der opføres sammen med Innogy og Enbridge. Projektet med en samlet kapacitet på omkring 2,1 GW.

Første i Kina

I de seneste år har EDF i stigende grad også rykket ud over landets grænser. Dels over kanalen, hvor selskabet med købet af Neart na Goithe-projektet på 450 MW føjer til sin første britiske havpark, Teeside på 62 MW. Dels til Kina, hvor det statskontrollerede selskab efter et fransk statsbesøg forrige marts blev den første vestlige aktør på det kinesiske marked. I partnerskab med China Energy Investment skal EDF således opføre Dongtai IV og V på 500 MW.

Samt nu altså også i Irland. EU's nordvestligste udpost står foran en omfattende udbygning og omkalfatring af sit energisystem, hvor der sidste år blev vedtaget en klimahandlingsplan, der bl.a. tilsiger, at 70 pct. af strømmen i 2030 skal være dækket af vedvarende energi. Mens størstedelen af en samlet VE-kapacitet på 12 GW forventes at være i form af landvind – 8 GW – er planen også at opføre "mindst 3,5 GW" havvind.

Foruden Fred Olsen og nu altså EDF Renewables har også en række andre aktører udvist interesse for Irlands havvind.

Den irske eldistributør ESB har indgået partnerskab med såvel Parkwind om de to projekter Oriel og Clogherhead som i november også med Equinor. Og mens tyske Innogy arbejder sammen med lokale Saorgus om projektet Dublin Array, påbegyndte britiske SSE sidste år forstudier på to projekter og arbejder videre med en udvidelsespark på 520 MW til Irlands første havmøllepark, Arklow Bank, på 25,2 MW.

Equinor indgår i nyt irsk havvind-fremstød

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også