EnergiWatch

Vanvittigt Vestas-år trues af sygdom

Vestas er gået ind i sit travleste år nogensinde, men har ikke taget højde for coronavirussen i sine forventninger. Hvis det bliver værre end antaget har hele verden et problem, konstaterer topchef.

Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er sjældent et decideret godt tidspunkt at blive syg på. Men med de kyniske briller på kunne det kinesiske udbrud af coronavirussen, der har ramt mere end 20.000, næppe komme på et værre tidspunkt. For mens mølleproducenten gør sig klar til at eksekvere flere projekter end i noget andet år, er fabrikkerne i Kina lukket.

Det ville de ganske vist i høj grad være alligevel på grund af det kinesiske nytår, der afholdes indtil på lørdag. Men hvorvidt fabrikkerne åbner op i næste uge er endnu usikkert.

Endnu har vindmølleproducentens topchef dog primært den medmenneskelige optik i behold.

"Vores tanker lige nu er hos de næsten 3.000 kollegaer i Kina," lød det på et investorkald fra adm. direktør Henrik Andersen, der selv var i Kina i midten af januar.

"Personligt var jeg nok en af de sidste til at rejse ud."

Ikke noget i guidance

Men hjemvendt til det danske hovedkontor er virussen dog også på det forretningsmæssige plan noget, Vestas bekymrer sig om. For med en stram forventning for i år om mellem 14-15 mia. euro i omsætning – omkring en femtedel mere end sidste år – og et mål om en EBIT-margin på 7-9 pct. er der ikke efterladt megen plads til bump på vejen. For der er ikke taget højde for virussen i prognosen.

"Vi har ikke noget i vores guidance omkring en kinesisk nedlukning i langt længere tid, end hvad der allerede er gået. Derfor bliver vi nødt til at håndtere Kina hvis og i så fald, at det bliver anderledes end antaget," siger Henrik Andersen.

Han pointerer dog, at der for nuværende ikke er meldinger om, at nedlukningen skulle vare længere end ventet. Lige som det ikke er en uvant situation, at produktionen lukker ned i en kortere periode under nytårsfejringen, om end denne altså i år har været noget mindre festlig end sædvanligt.

"Kina er normalt gode til at starte op igen efter perioder som det," konstaterer han.

"Med det sagt, så er vi ikke dem, der kan bestemme, hvornår det starter op igen. Det er en beslutning hele leverandørkæden og landet som sådan skal taget. Men foreløbigt ser det ud til, at der er planer om at starte forsigtigt op om en uges tid. Hvis det er tilfældet, må vi se, hvordan leverandørkæden – og her mener jeg den fulde leverandørkæde – ser ud."

Pandemisk force majeure

Hidtil har mange skævet nervøst til, hvordan logistikken kan blive ramt af sygdommen. Men derudover er der også de led i processen, der skal føre frem til transporten, pointerer topchefen. Ikke kun i form af de vinger og møllehuse, der bliver bygget på de kinesiske fabrikker, men også i leddet før da.

"De fulde leverandørkæder er påvirket af råvarer og komponenter, så transport er ikke den største bekymring lige nu," konstaterer Henrik Andersen, der konstaterer, at hvis situationen forværres markant, så står hele verden over for et massivt problem.

"Vi kan ikke lave vores egne scanarier baseret på vores egne tanker. For hvis Kina forbliver lukket i uger eller endnu værre måneder, så er det hele verden, der står over for en pandemisk force majeure, og det må vi selvfølgelig håndtere som alle andre i verden, der har leverandørkæder."

Samme handelskrigseffekt

Det er i øvrigt ikke første år, at et stort Vestas-år trues af faktorer uden for producentens egen kontrol. Sidste år var det helt store dyr i åbenbaringen handelskrigen mellem USA og Kina og de ekstraomkostninger, de amerikanske straftolde betød for bl.a. vindindustrien.

Det ekstraudgifter betegnes som en stor del af årsagen til, at Vestas' profitmargin i 2019 faldt til 7,2 pct. fra 8,9 pct. året forinden.

Men selv om der på det seneste har været opblødning i handelskrigen og især priserne på stål er faldet, så regner mølleproducenten lige som sidste år med, at krigsskadeomkostningerne vil være på omkring 1,5 pct. i højere produktionsomkostninger. Ikke mindst fordi leveringsaftalerne for det meste af årets forventede installeringer allerede er indgået.

"Det vil være fair at antage, at det vil være på det samme niveau som sidste år," sagde økonomidirektør Marika Fredriksson på investorkaldet.

"Vores gode ordreindtag er afspejlet i vores guidance. Vi har et meget højt aktivitetsniveau, og godt styr på det faste ordreindtag, så en store del af planlægningen har allerede fundet sted."

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere