EnergiWatch

Påsat brand ved norsk Vestas-park

Adskillige brande ved den kontroversielle og tidligere sabotageramte Frøya Vindpark fredag morgen er påsatte, vurderer politiet.

Foto: PR / Trønderenergi

Fredag morgen klokken syv mødte en bygningsarbejder på Frøya Vindpark ind til et overraskende syn. En gravemaskine stod i flammer. En konsekvens af, at sprængingsmåtter af brugte bildæk er blevet sat i brand, vurderer norsk politi.

 

Over for NRK fortæller politiet fredag formiddag, er de er i gang med at foretage undersøgelser og leder efter vidner. Ingen er dog i skrivende stund anholdt for brandstiftelsen.

Der er ikke sket andre skader end den udbrændte gravemaskine. Lige som arbejdet ikke ventes forsinket, da en ny maskine er sendt til området. Den angiveligt påsatte brand skræmmer dog entreprenøren, Dag Søbstad.

"Jeg er både trist og rasende. Det, som tidligere er gjort, er jo de rene drengestreger sammenlignet med dette. Det minder mig om scener, man ser fra Libanon, når de sætter ild til biler og dæk i Beirut. Jeg bliver helt forfærdet," siger han til NRK.

Rene drengestreger har der dog ikke udelukkende været tale om hidtil. Om ikke andet så fordi drenge i hvert fald ikke lovligt kan sætte sig bag rattet i en bil, hviklet en modstander af de 14 planlagte møller gjorde forrige maj. Her kørte han så hensynsløst og faretruende nær en ansat fra Trønderenergi, der opfører Frøya Vindpark sammen med Stadtwerke München, at retten takserede det til 75 dages fængsel.

I det hele taget har modstanden været hårdkogt mod såvel vindparken i Frøya som landvindparker generelt i Norge, hvor også flere andre projekter har været udsat for sabotage.

Fra politisk hold er bremsen da også blevet sat i over for landvind. I efteråret skrottede regeringen således den rammeplan for vindkraft, som den selv havde bestilt.

Senest lancerede energimyndighederne tidligere på ugen sine anbefalinger til regeringen for nye tiltag på området. Blandt andet skal der indføres en makshøjde på møllerne, lige som der skal iværksættes tiltag, der skal kunne bremse projekter tidligere i processen og som skal øge den lokale forankring.

Vindmodstander fængslet for angreb mod ansat ved skandalepark

Mere fra EnergiWatch

Seadrill-datterselskab får forlænget henstand med gæld

Et datterselskab under rigselskabet Seadrill, der er under konkursbeskyttelse, har fået forlænget henstand med et obligationslån til 28. maj. Det skyldes, at Seadrill er igang med at forhandle en restruktureringsaftale for selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs