EnergiWatch

Nyt forskningsprojekt skal løse havvindens skalaproblem

Ørsteds bombe af en nedjustering sidste efterår vidnede om, at havvindens teknologiske udvikling har overhalet den teoretiske viden på området. Derfor igangsættes nu et storstilet internationalt forskningsprojekt, der skal undersøge wake- og blockageeffekt, samt store havvindparkers indvirkning på hinanden.

Hornsea bryder med konventionel viden om havvind. | Foto: PR / ABB

Den 29. oktober 2019 blev industrien ramt af turbulens, da Ørsted nedjusterede sine forventninger til afkastet fra havvind med henvisning til wake- og blockage. Indtil den skæbnesvangre oktoberdag havde enhver søgning på "wake" i EnergiWatch' arkiv, og alle andre arkiver for den sags skyld, resulteret i en lang række artikler hvor vendingen "wake-up call" var brugt.

Det var også netop, hvad meldingen var. Et wake-up call. De to fænomener, wake og blockage, var velkendte i industrien, men dette var første gang, at de blevet hevet frem frontstage. Konkret betød Ørsteds udmelding, at selskabets aktiekurs for første gang siden 2017 måtte lide et større knæk. 10 pct. faldt værdien prompte. En uvant, men muligvis forståelig, situation for børsdarlingen.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Kanslerkandidat bringer Vestas-lussing ind i valgkamp

Efter en tysk valgkamp, hvor klima har fyldt alt og ingenting, kastede Vestas mod slutningen en granat, der gav genlyd med kritik af mølleproducenten for dårlig stil og dårlig timing, samt af regeringen for en dårlig energipolitik.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs