Svensk udvikler storsælger sig til oprykning

For fem år siden dinglede Arise over afgrunden med en gæld på mere end en milliard. Efter sit største salg nogensinde af projekt med stormøller fra Siemens Gamesa er to tredjedele af gælden nu væk, og endnu større ting er i vente.
Foto: Arise
Foto: Arise

STOCKHOLM

Den svenske fodboldliga følger i modsætning til de fleste europæiske modstykker kalenderåret. Dermed afgøres det med rimfrost på banen, hvem der taber og vinder, hvem der rykker ned, og hvem der rykker op.

I sidstnævnte kategori sikrede Varbergs Bois sig oprykning fra den næstbedste række, Superettan. Med et point mod topholdet Mjällby i sidste spillerunde rykkede klubben fra Halland for første gang nogensinde op i den bedste svenske række, Allsvenskan.

Godt 70 kilometer mod syd af E6 fandt noget lignende sted i Halmstad. I årets slutminutter lavede projektudvikleren Arise en spektakulær scoring i form af sit hidtil største og mest spektakulære salg: Skaftåsen på 231 MW bestående af Siemens Gamesa-møller på 6,6 MW, der den 11. december blev afhændet til den britiske kapitalforvalter Foresight Group for 25,5 mio. euro (191 mio. kr.)

Fest

Det er derfor en klatøjet direktør, som EnergiWatch møder på Arises kontor i Stockholm på imposante Riddarholmen dagen derpå. Et kontor fyldt med modeller af vindmøller og gavekurve fra kunder og sælgere, som det hører sig og bør i december måned.

"Der var fest i går," siger adm. direktør for Arise, Daniel Johansson, og gnider sig i øjet med venstre pegefinger, mens højre hånd øser kaffe på filterbryggeren i pendulfart.

Salget skulle fejres, og der bliver gjort lidt ekstra indhug i chokoladen i gavekurvene netop i dag, medgiver direktøren, før snakken falder på Arises position som landvindudvikler i Norden.

Med salget af Skaftåsen er I så rykket op i Superligaen for vindudviklere?

"Det er svært at sige og må være op til andre at bedømme. Vi har haft nogle år med mindre projekter, og nu er de store projekter ved at være modne. Så det er nu, at vi høster," siger Daniel Johansson lettere afvigende, om end han ikke ligger skjul på, hvor ambitionerne ligger.

"Jeg håber naturligvis, at vi i de kommende år bliver en ledende spiller i Norden," siger han og gør det dermed klart, at den store udvikler OX2 med en adresse blot fem minutters gang væk ikke skal vide sig for sikker på det svenske mesterskab fremover.

Tommelfingerreglen

Selvom Daniel Johansson ikke vil krone sig selv, kan han godt se, hvorfor Arise pludselig kunne blive anset som en udvikler fra allerøverste hylde. Skaftåsen var nemlig en verdenspremiere på Siemens Gamesas nye 6,6 MW-mølle.

"Det er en tillidserklæring til os som udviklere, at Siemens Gamesa vil lancere den seneste teknologi sammen med os. Det kan man vel egentlig godt anskue som et tegn på, at vi er en udvikler fra allerøverste hylde, når vi bliver udset til det. Det giver os naturligvis en vis troværdighed," siger Arises direktør, der ser en ekstra bonus ved stormøllerne.

"Jo højere MW, jo mere profitabel er projektet. Sådan er tommelfingerreglen i hvert fald."

I forhold til Skaftåsen betyder 6,6 MW-møllerne, at projektet, som i bøgerne var noteret til 165 MW, vokser med hele 66 MW, uden Arise skal ud og genforhandle tilladelser.

Større i vente

Hvis man skal tro Daniel Johansson, er Skaftåsen blot begyndelsen.

"Jeg regner ikke med, at det her bliver Arises største salg nogensinde. Vi har et andet projekt, der er klar til at blive solgt indenfor det næste år, som med 39 møller er endnu større, og efter det har vi et endnu større på 47 møller," siger han med henvisning til projektet Kölvallen.

"Derudover har vi nogle mindre projekter på 15 og 25 møller, som også snart er klar. Så vi føler, at vi er i en rigtig god position til at tage en stor bid af markedet."

Et blik på selskabet årsrapport bekræfter det billede. Ud af de syv større projekter, som Arise forventer at sælge, er Skaftåsen noteret som det projekt med den laveste karakter i forhold til profit. Moderat potentiale for profit, står der, mens Kölvallens 47 møller, der forventes klar i 2021/2022, får topkarakter.

På trods af at de salgsklare store projekter pludselig ligger som perler på en snor, maner Daniel Johansson dog også til besindighed.

"Det er stadig vigtigt at være om ikke super forsigtig, så at holde begge ben på jorden og træffe gode finansielle beslutninger," siger direktøren.

"Nu har vi i de sidste par år haft nogle store salg, der har styrket balancen, og det gør vi igen med Skaftåsen, som vi forventer kommer til at styrke balancen med 210-260 mio. SEK (150-186 mio. kr.) afhængig af en række parametre."

Elefant i balance

Daniel Johansson bruger ofte udtrykket om at styrke balancen. Balancen er naturligvis også altid vigtig, men for Arise er det i endnu højere grad tilfældet end normalt. For fem år siden kunne Arises balance nemlig bedst beskrives som to elefanter på en vippe.

For måske var der balance i ordets bogstavelige forstand. Men ordet var ingenlunde dækkende i forhold til at beskrive hverken situationen eller den ledsagende trussel om et pludseligt kollaps.

I 2014 havde Arise en gæld på knap 1,5 mia. SEK (1,1 mia. kr.). Hvilket skal ses i lyset af en omsætning på blot 258 mio. SEK (184 mio. kr.), og at selskabets først sidste år kunne fremvise sorte tal på bundlinjen og da kun på relativt beskedne 21 mio. SEK (15 mio. kr.).

Stor lånevillighed fra bankerne havde skabt fundamentet, men katalysatoren for Arises enorme gæld var et pludselig fald i de nordiske strømpriserne, samt certifikatmarkedets kollaps.

Det så svært ud for Arise, siger Daniel Johansson, der ikke lægger skjul på, at selskabet for fem år siden var tæt på afgrunden. Han trådte da heller ikke selv til før i 2016 og har siden kæmpet med næb og klør for at nedbringe gælden.

"Det har været en rejse mod at få en styrket balance. Til tider har det også været en hård rejse, men heldigvis viser salgene af projekterne, at vores forretningsmodel virker," siger Daniel Johansson.

Godt for karakteren

Med købere som Blackrock, Allianz og senest altså Foresight Group er udvikleren på rette vej. Frem til 2018 faldt gælden fra knap 1,5 mia. SEK (1,1 mia. kr.) til knap 1 mia. SEK (714 mio. kr.), mens det store ryk er sket i år.

I februar 2019 meddelte Arise, at de forventede at nedbringe gælden til 600 mio. SEK (428 mio. kr.) frem mod 2020, men salget af Skaftåsen betyder, at gælden forventes nedbragt til under 500 mio. SEK (357 mio. kr.).

Og selvom Daniel Johansson naturligvis gerne have været gældsmanøvren foruden, tror han, at det har styrket Arise som en udvikler, der vil kæmpe for hver en bold og hver en sejr.

"Jeg tror, det er godt for karakteren, hvis du går hårde tider igennem. Det holder en på tæerne, så man beholder sin sult og tørst efter en positiv udvikling. Man undgår at blive fed og tilfreds med, hvad man har. Man føler, at man gerne vil fremad hele tiden," siger direktøren.

Sverige er hjemmebanen

Hvor vil de gode takter så føre Arise hen?

I øjeblikket udvikles to projekter i Skotland på omkring 70 MW. Men ellers har Arise ikke i øjeblikket planer om at spille i Europa men snarere om at konsolidere sig som fast inventar i toppen af den hjemlige liga. Men skulle det skvulpe en smule over til nabolandene, så er det jo, hvad der kan ske.

"Sverige er vores hjemmemarked, og det vil det også være fremadrettet. Men det er da klart, at vi i vores position også kigger ud af. Norge og Finland er nabolande, så det ville da være en mulighed," siger Daniel Johansson.

Siemens Gamesa får kontrakt på 6,6MW-landmøller

Svensk vindudvikler optimist trods massiv tilbagegang

Svensk vindudvikler tynget af nedskrivninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også