EnergiWatch

CIP slår Ørsted med "laveste pris i USA"

Shell og Ørsted-projekter forbigås mens Vineyard Wind får tiltrængt medvind med sejr på godt 800 MW i amerikansk havvindudbud.

Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Avangrid får tiltrængt gode nyheder i USA. Den amerikanske delstat Connecticut peger på Park City Wind-projektet, der udvikles af de to selskabers joint venture Vineyard Wind, til at levere 804 MW havvind. Sejren skete foran to øvrige joint ventures bestående af Ørsted og Eversource samt Shell og EDPR.

Det meddeler delstatens energiministerium (Deep).

"Vineyard Wind er stolte over, at vores Park City Wind-forslag blev valgt i denne konkurrenceprægede proces," siger adm. direktør for Vineyard Wind, Lars Thaaning Pedersen, i meddelelsen.

Vinderprisen er endnu ikke offentliggjort. Men ministeriet slår fast, at "Park City Wind-projektet er budt ind til en lavere pris end noget andet offentligt annonceret havvindprojekt i Nordamerika". Den rekord har også hidtil tilhørt Vineyard Wind, der sidste år sikrede sig 800 MW i nabostaten Massachusetts til 84,23 dollar/MWh (56,7 øre/kWh) i levetidsomregnede løbende priser.

Pres på naboprojekt

Netop det projekt er ellers siden løbet ind i visse udfordringer, der har sat forretningsmodellen under pres. Udviklernes plan var således, at Vineyard Wind-parken ville blive godkendt inden nytår, så det var muligt at nå den stramme tidslinje med etablering af de første 400 MW i 2021 og de resterende året efter. En deadline der er påkrævet at nå, for at kvalificere parken til det niveau af ITC-støtte, der er taget som forudsætning.

Imidlertid kommer godkendelsen ikke i år. Det stod fast i efteråret, da den statslige myndighed efter pres fra lokale fiskere vedtog, at der skulle foretages yderligere miljøundersøgelser for at kortlægge de kumulative konsekvenser af regionens havmølleparker på fiskebestanden. Den forsinkende proces ventes færdig til foråret, om end der endnu ikke er udmeldt en mere specifik tidshorisont.

Siden har Vineyard Wind gået i brechen for at imødekomme fiskerne. Blandt andet ved at ændre retning på designet og foreslå, at der bliver en hel sømil mellem møllerne mod før 9/10 af en sømil. Hvilket et samlet korps af projektudviklere efterfølgende har enedes om på fremtidige parker som således også Park City Wind.

Vil udbygge havnen

Derudover sker imødekommelsen ved det nye projekt på mere klassisk maner. Det vil sige ved at CIP og Avangrid har forpligtet sig til at skabe vækst og arbejdspladser i den delstat, der aftager strømmen. Projektet medfører ifølge bud og myndigheder 890 mio. dollar i direkte økonomisk udvikling i Connecticut og 2.800 årsværk.

En del af det sker ved havnen i Connecticuts største by, Bridgeport. Vineyard Wind planlægger således at udvikle et område på knap 50 hektar til havvindindustri samt etablere et driftcenter med op mod 100 ansatte. Mens der i oktober blev indgået med det lokale forsyningsselskab Marmon Utility om at anvende dettes kabler op mindst halvdelen af projektet.

Selv om det teknisk set er delstatens første dedikerede udbud af havvind, blev der allerede sidste år tildelt kapacitet til teknologien. Dengang vandt det nu Ørsted og Eversource-ejede projekt Revolution Wind 304 MW i slipstrømmen på Vineyard Winds sejr i Massachussets. Tidligere i år vedtog delstaten at hæve sit mål til 2 GW havvind i 2030.

Måske ny havmølleproducent

Men allerede nu er der ekstra fordele at hente ved at have et projekt i nabostaten. Det siger partner i CIP, Michael Hannibal, til Ritzau Finans, hvor han dog afviser at sige, om de synergier inkluderer et genvalg af MHI Vestas som foretrukket leverandør lige som på projektet i Massachusetts.

"Der er åbne muligheder her. Vi skal ind at kigge på, hvem der ser ud til at have den rette teknologi og løsning i forhold til timingen for projektet. Det kommer vi til at skal gå i gang med i det nye år, hvor vi beslutter os for en proces for hele projektets gennemførelse," fortæller Michael Hannibal.

Som leverandører af havmøller har Siemens Gamesa og MHI Vestas domineret de seneste år, men GE har også markeret sig stærkt på det seneste med udviklingen af en gigantisk havmølle på 12 gigawatt, hvilket i øjeblikket er verdens største.

"Der er jo i hvert fald tre havmølleselskaber på banen nu med spændende udviklinger og teknologier, så det er super spændende. Og så er der jo mulighed for, at der kunne komme flere producenter på banen, nu med de seneste tal på, hvordan havvind kunne udvikle sig."

"Ifølge en rapport fra IEA, så er der jo en forventning om en voldsomt stigende havmølleaktivitet, og det kunne jo være, at det motiverede nogen af dem, som tidligere kiggede på at komme ind," siger Michael Hannibal.

Ny MHI Vestas-model overvejes på Vineyard Wind

CIP: USA-projekt til lav pris vil blive et sundt projekt i sig selv

Chokpris på USA's første havpark

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere