Aalborg-forsker vinder prestigepris om solenergi

En afhandling om levetiden for elektroniske komponenter i solcelleanlæg er blevet hædret med pris fra Danmarks Naturvidenskabelige Akademi.
Foto: AAUPR
Foto: AAUPR

Forsker ved Aalborg Universitet (AAU), Ariya Sangwongwanich, har modtaget Danmarks Naturvidenskabelige Akademis ph.d.-pris for en afhandling, der kort fortalt viser, hvordan det kan gøres billigere at producere solenergi.

"I takt med at vi bevæger os ind i en fremtid, hvor verden bliver mere og mere afhængig af vind- og solenergi, har vi behov for, at de systemer, der høster den vedvarende energi, fungerer fejlfrit hele tiden. Derfor er det en stor gevinst at kunne forudsige levetiden af de effektelektroniske komponenter, så man kan komme eventuelle nedbrud i forkøbet. Netop den udfordring har været omdrejningspunkt for AAU-forsker Ariya Sangwongwanichs ph.d.-afhandling," skriver Aalborg Universitet i en meddelelse.

Ariya Sangwongwanich, der er postdoc på Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, betegner prisen som en anerkendelse af sit arbejde, men også et signal om, at opmærksomheden om solenergi-teknologi er voksende i Danmark.

En konverter til et solpanel har mere end 100 forskellige dele, der kan blive nedslidte og stoppe med at virke. Derfor vil ejere af solcelleparker meget gerne vide, hvilke dele der går i stykker og hvornår.

"Det hele handler om, hvor pålideligt systemet er. Hvis du ved, hvilke dele der vil gå i stykker, og du kan estimere hvornår, kan du minimere nedetiden for systemet og også spare penge på dyre reservedele," siger Ariya Sangwongwanich.

Statsfond påpeger behov for lovgivning om grøn brint 

Vinden slår tilbage mod varmen: Plat udfald

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også