IEA: Vi kender endnu ikke prisen på grøn brint

Du kan efterhånden ikke sige havvind uden at sige elektrolyse, men prisen er et stort spørgsmålstegn, påpeger IEA. Hvis det går op i en højere enhed, kan elektrolyseanlæg dog betyde, at havvind kommer til at spille en endnu mere dominerende rolle end projekteret i fremtidens energimix.
I 2040 bliver havvind den mest dominerende strømkilde i Europa, spåede IEA på Frederiksberg Rådhus for en måned siden. | Foto: Wind Denmark
I 2040 bliver havvind den mest dominerende strømkilde i Europa, spåede IEA på Frederiksberg Rådhus for en måned siden. | Foto: Wind Denmark

OFFSHORE 2019:

Du kan efterhånden ikke sige havvind uden også at sige brint, senest eksemplificeret ved Ørsteds forslag om Rønne Banke, hvor energiselskabet har sagt, det ville være oplagt at placere et elektrolyseanlæg i København.

Fordelene ved brint er mange i forhold til havvind, da elektrolyseanlæggene vil kunne udnytte den overskydende strøm ved overproduktion og i praksis fungere som energiopbevaring. Dette kombineret med brint produceret af vedvarende energis potentiale til at dekarbonisere den tunge transport og flysektoren, og der er lagt i kakkelovnen til et lykkeligt ægteskab mellem havvind og brint i Europas kommende energimiks.

Især hvis International Energy Agencys (IEA) prognoser holder stik, og havvind med 20 pct. bliver den dominerende strømkiilde i 2040 i Europa. Selv samme agentur påpeger dog, at prisen på elektrolyseanlæg til grøn brint endnu er uvis. Selvom IEA oftere og oftere spørges ind til brint, er det nemlig stadig et område, hvor der er flere spørgsmål end svar.

"Vi er der, hvor vi skal til at lave demonstrationsprojekter i storskala. Sidste gang vi byggede storskala elektrolyseanlæg var 30-40 år siden, og vi byggede ikke særlig mange af dem. Teknologien er der, men vi ved reelt set ikke, hvad prisen er på anlæg på flere hundreder MW. Der må vi vente og se," sagde hovedforfatter bag IEA's første rapport om havvind, Brent Wanner, på Offshore 2019, da han blev adspurgt til prognoserne for havvind.

Når elektrolyse bliver samtaleemnet på en havvindkonference, er det fordi, at den grønne brint kan sætte turbo under udviklingen, hvis alting går op i en højere enhed.

"Når vi har besluttet, at det er vejen frem, og der bliver bygget storskala anlæg, vil prisen sandsynligvis blive drevet ned. Så kan vi se, hvordan økonomien ser ud og endeligt finde ud af, hvor stærkt der kan blive skubbet på udviklingen, og om det vil være en merudgift for havvindprojekter eller ej. Det er et kritisk øjeblik, for det kan ændre udsigterne for havvind ganske dramatisk frem mod 2050," sagde Brent Wanner.

Europas havvindindustri forbereder ekspansionskrig i jagten på 450 GW

FN: Niveauet af drivhusgasser var rekordhøjt i 2018

Ørsted-formand: Vi skal være blandt de fem største i den grønne omstilling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også