EnergiWatch

Vattenfall holder fuldt fokus på Europa trods konkurrenters USA-jagt

Mens Ørsted spejder over atlanten, holder Vattenfall fuldt fokus på det hjemlige kontinent.

Foto: PR / Vattenfall

Det svenske energiselskab Vattenfall holder snuden i sporet, når det kommer til udviklingen af havvind i Europa.

Mens flere af konkurrenterne - heriblandt danske Ørsted - jagter nye havvindmuligheder i markeder som USA og Taiwan, holder Vattenfall fuldt fokus på europæiske projekter.

Vattenfall har havvindprojekter i Storbritannien, Sverige, Holland, Danmark og Tyskland, og ifølge Gunnar Groebler, der er direktør for selskabets vindforretning, er der fortsat store muligheder i især den nordlige del af Europa.

"Hovedparten af udbygningen af havvind vil ske i det nordlige Europa. Det er Østersøen, Nordsøen og den nordlige del af Atlanterhavet, og det er også det, vi fokuserer på," siger han i et interview under denne uges havvindkonference i København.

"Udviklingen i Polen er meget interessant, og i Litauen kan der også være et stort potentiale lidt længere ude i fremtiden. Derudover er der også de markeder, hvor vi allerede er aktive – eksempelvis Danmark, Sverige og Tyskland. I de markeder, hvor vi er aktive, er der mange muligheder, og det ser ud til at være nok til at fylde op hos os," fortsætter han.

Tyske åbninger

Tyskland har for nylig løftet ambitionerne for havvind, og målsætningen er nu, at der skal være opført 20 gigawatt (GW) i 2030 mod den tidligere ambition om 15 GW.

I løbet af de næste par år er det dog ikke mange nye projekter, der står til at skulle opføres, men det udgør ifølge direktøren ikke en stor udfordring for det svenske energiselskab på nuværende tidspunkt.

"Tyskland forbereder sig på den næste auktion, så der kommer også projekter i fremtiden. Det kunne gå hurtigere og være mere målrettet, men der er udvikling i gang. Lige nu ser vi bare ikke alle skibene i de tyske farvande, der bygger nye havvindparker," siger Gunnar Groebler.

"Så længe Tyskland står fast på udbygningsplanerne, ser jeg det ikke som et problem nu og her. I hvert fald ikke for os, der også kigger på andre markeder. Men de er også nødt til at vise, at tingene sker for alvor," fortsætter han.

Vattenfall vandt senest i juli i år en udbudsrunde for havvind i Holland, mens det statsejede energiselskab i juni måtte se sig slået af den franske konkurrent EDF i Frankrig.

Selv om Vattenfall måtte gå tomhændet hjem efter udbudsrunden Frankrig, er netop det marked også fortsat på selskabets radar.

"Vi deltog i den franske udbudsrunde, men der havde vi ikke succes. Det er, hvad der sker, når man er i et konkurrencepræget miljø, og det skræmmer os ikke væk. Vi er der for at blive, og vi forbereder os på den næste runde," siger Gunnar Groebler.

Selv om Vattenfall ikke har planer om at følge efter flere af konkurrenterne i jagten på vækstmuligheder i nye markeder som USA og Taiwan, holder selskabet alligevel tæt øje med den udvikling, der foregår uden for Europa.

" Selvfølgelig ser vi også på andre markeder som det asiatiske og amerikanske for at forstå, hvad der sker, og vi ser særligt på to elementer. Det første er den tekniske udvikling. I andre markeder kan der være brug for andre tekniske løsninger, og det kan være noget, som vi også ønsker at bruge i Europa," siger Gunnar Groebler.

"Vores leverandørkæde er også global, og vi vil gerne forstå, hvor de er på vej hen, for at vi også kan lave en vurdering af, hvad det betyder for os og vores projekter i Europa. Men det betyder ikke, at vi forfølger nogen muligheder uden for Europa," understreger direktøren.

Havvindens a-kæde advarer om pres på industrien

Ørsted er meget tæt på 2025-mål: "Det er ikke her vi ønsker at stoppe"

Godkendelse af Vattenfall-havmøllepark udskydes

Ørsted vil gøre Bornholm til massiv energiø

Højeste oliepris i to måneder i forventning om Opec-enighed

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere