Siemens Gamesa-chef: Stadig momentum for konsolidering i industrien

"Ud af de seks spillere - os, Vestas, Nordex, GE, Suzlon og Senvion - er to insolvente, mens vi kun er to, der tjener penge, så det er en kompliceret situation," siger topchefen.
Her ses havmølleparken Walney Extension. | Foto: Ørsted
Her ses havmølleparken Walney Extension. | Foto: Ørsted
AF RITZAU FINANS

Der er stadig et momentum for konsolidering i landvindmølleindustrien. Det mener topchefen for den spansk-tyske vindmølleproducent Siemens Gamesa, Markus Tacke.

"Ud af de seks spillere - os, Vestas, Nordex, GE, Suzlon og Senvion - er to insolvente, mens vi kun er to, der tjener penge, så det er en kompliceret situation. Jeg tror, at det er for tidligt at konkludere, hvad der kommer til at ske, men der er stadig et momentum for konsolidering," siger han til Ritzau Finans under et interview på denne uges havvindkonference i København.

Så sent som i oktober var Siemens Gamesa på rov hos den tyske konkurrent Senvion, som modtog 200 mio. euro for en del af virksomheden. Senvion har været hårdt ramt af den skærpede konkurrencesituation i branchen, ligesom producenten har været ramt af en opbremsning på hjemmemarkedet i Tyskland.

Det har betydet, at selskabet har måttet sælge blandt andet sin europæiske serviceforretning for landbaserede møller til Siemens Gamesa. Med i handlen, der ventes gennemført i første halvdel af 2020, er også alle Senvions intellektuelle rettigheder, en vingefabrik i Vagos, Portugal, og 2000 ansatte.

"Hvis man ser på Senvion, er deres pipeline forsvundet - dels til os, dels til andre. Der har skullet findes en løsning på en kompliceret situation, så jeg tror stadig, at markedet er i en konsolideringsfase. Og med Senvion drog vi fordel af det," lyder vurderingen fra Markus Tacke.

Ud over Senvion har også den indiske vindmølleproducent Suzlon været i store problemer i 2019. Her har blandt andet danske Vestas været rygtet som en bejler til det gældsramte selskab.

Konkurrenten Vestas har flere gange i løbet af året slået fast over for Ritzau Finans, at selskabets strategi bygger på organisk vækst, mens der blev henvist til Suzlon selv "for mere klarhed over deres situation".

I starten af november fortalte Vestas' topchef, Henrik Andersen, at han forventer en fortsat konsolidering i industrien fremadrettet. Det skyldes blandt andet, at ordrer i stigende grad har et globalt fodaftryk.

"Når vi kigger på industrien, så er der brug for en større kapacitet til at deltage i energiomstillingen, men samtidig er det også i stigende grad nødvendigt at have et globalt aftryk både med at producere og levere til kunder, fordi mange af vores ordrer bliver mere og mere med globalt fodaftryk."

"Der kan man være for lille eller specifik i forhold til at deltage i den del. Det tror jeg, er den væsentligste drivkraft, og samtidig skal man have en enorm stærk hånd i forhold til finansiel disciplin," sagde han til Ritzau Finans oven på selskabets regnskab for tredje kvartal.

Siemens Gamesa-boss regner med endnu større havvindmøller i fremtiden

Siemens Gamesa tuner møller til 11 MW med nyt koncept 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også